Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να προσβάλλει και την ευρωπαϊκή του οικογένεια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να προσβάλλει και την ευρωπαϊκή του οικογένεια...

Όταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο σημείο να προσβάλει την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει το κόμμα του, χαρακτηρίζοντας τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ως “υποτακτικούς του Σόιμπλε και της Μέρκελ”, τότε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για το κόμμα του.

“Τιμή να μας ‘καταχεριάζουν’ οι υποτακτικοί του Σόιμπλε και της Μέρκελ”, αποφάνθηκε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος την Πέμπτη μέσω Twitter. Το πρωτοφανές σχόλιό του ήρθε ως “απάντηση” στην κριτική που δέχτηκε η Φ. Γεννηματά από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σ. Στάνισεφ για τη στάση που επέδειξε ως προς τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Αντίθετα, οι ευρωσοσιαλιστές συνεχάρησαν θερμά τους Τσίπρα - Ζάεφ για τη συμφωνία που πέτυχαν, εκδηλώνοντας την “υπερηφάνειά” τους γι’ αυτή την εξέλιξη και επισημαίνοντας τον ρόλο που και εκείνοι έπαιξαν ως πολιτικός χώρος στη στήριξη και τη διευκόλυνση προς τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Ο Αλ. Τσίπρας, όπως συμβαίνει τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, συμμετείχε και σε αυτήν την προσύνοδο του ΕΣΚ ως παρατηρητής.

Από την πλευρά της και παρά την πάγια συμμετοχή της, η Φ. Γεννηματά αυτή τη φορά επέλεξε να απουσιάζει. Για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης και μόνο, δεν θα μπορούσε να παραβρεθεί σε μια συνάντηση όπου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν τα πανηγυρικά και... προοδευτικά συγχαρητήρια της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία εκείνη ανήκει, την ώρα που η ίδια έχει υποστεί κριτική από το ΕΣΚ τόσο μέσα από επανειλημμένες ανακοινώσεις τους όσο και στο τετ α τετ που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Σ. Στάνισεφ στις Βρυξέλλες. Τότε που είχε δηλώσει “δεν θα ανεχτούμε υποδείξεις από κανέναν”, για να δεχτεί το (άκρως ειρωνικό, αν το σκεφτεί κανείς) “εύγε” του Άδ. Γεωργιάδη.

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ συνεπώς δεν είναι ότι οι προσβολές προς το ΕΣΚ προήλθαν από έναν βουλευτή του. Την Πέμπτη η “Α” ζήτησε σχόλιο από τη Χαρ. Τρικούπη για το εάν το σχόλιο Κωνσταντινόπουλου απηχεί και την άποψη της προέδρου ή όχι, ωστόσο έως και την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε λάβει απάντηση. Το ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η αρχηγός του όχι μόνο δεν καταδίκασε τους χαρακτηρισμούς “υποτακτικοί του Σόιμπλε και της Μέρκελ”, αλλά ούτε καν επέδειξε την παραμικρή έγνοια να φροντίσει ώστε να αποστασιοποιηθεί από αυτό.

Γεγονός που εύλογα μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ακόμα και καλόπιστους αξιωματούχους στις τάξεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (σύμφωνα με πληροφορίες της “Α” έλαβαν γνώση μόλις την ίδια μέρα περί της... υποτακτικότητας που τους καταλόγισε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) ότι οι προσβλητικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που εκφράστηκαν είναι ανεκτοί από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Άλλωστε, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέσω μιας αμήχανης ανακοίνωσης του φορέα, δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή της για τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στον Τύπο μετά την προσύνοδο του ΕΣΚ. Απευθυνόμενη στον Αλ. Τσίπρα για να τ’ ακούσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, η ανακοίνωση σχολίαζε πως “είναι σαφές ότι τον ενόχλησε η στάση της, ότι δεν δέχεται υποδείξεις, κάτι που στο ΕΣΚ γνωρίζουν από την ίδια”...

Η δυσφορία όμως της Φ. Γεννηματά για τις στενές σχέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλ. Τσίπρα και τη στήριξη που προσφέρουν αφειδώς στον Έλληνα πρωθυπουργό, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις -με αποκορύφωμα το ονοματολογικό- έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα, δεν είναι καινούργια.

Ο χαρακτηρισμός: “υποτακτικοί” που εκστόμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τους Σοσιαλιστές πόσο διαφέρει, αλήθεια, από την προ δύο μηνών αναφορά της Χαρ. Τρικούπη στον Ούντο Μπούλμαν, σ’ εκείνο το περιβόητο non paper που είχε εκδώσει τον Μάιο; “Aς πει στο κόμμα του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση με τη Μέρκελ. Ξεχάσαμε ότι ο κ. Τσίπρας έπαιρνε τηλέφωνο τον Σούλτς και του ζητούσε να κάνει κυβέρνηση με τη Μέρκελ”, σχολίαζε τότε η Χαρ. Τρικούπη σε μια νευρική απόπειρα να “απαντήσει” στον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών (S&D), που είχε καλέσει τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους "στον δρόμο για το μέλλον της χώρας και να απομακρυνθούν από τη Δεξιά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL