Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Καιρός να ξανασυστηθούμε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καιρός να ξανασυστηθούμε...

Πάει δεν πάει μήνας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, είχε πει ότι οι δανειστές δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα. Και είναι γι’ αυτό που δεν πρόκειται να του παραχωρήσουν δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τη δική του πολιτική. Έδειξε μάλιστα να επιχαίρει γι’ αυτό

Ε, λοιπόν, με την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, παραχωρείται άνετος δημοσιονομικός χώρος στην ελληνική κυβέρνηση. Όσο για την εμπιστοσύνη των δανειστών, δεν ακούγονται από τη μεριά τους παρά μονάχα εγκώμια...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Εδώ που τα λέμε, το «να παίρνει», μέσα σ’ ένα δεκαήμερο, ο Αλέξης Τσίπρας δύο ιστορικών διαστάσεων συμφωνίες, εκείνη της λύσης του “Μακεδονικού” και εκείνη της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ε δεν είναι και μικρό πράγμα. Και, όσο να ’ναι, δεν είναι εύκολο να το αντιληφθεί, πόσο μάλλον να το διαχειριστεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δύο ιστορικών διαστάσεων συμφωνίες, όπου και στις δύο ο Τσίπρας βρέθηκε με την πλευρά της Ευρώπης. Στην πλευρά της ευρωπαϊκής λογικής των πραγμάτων. Εξ αυτού και οι καθολικές επιδοκιμασίες και τα συγχαρητήρια και τα ζήτω και τα μπράβο. Οι κατά τον ποιητή «έπαινοι του δήμου και των σοφιστών, τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα εύγε». Εκεί, από την άλλη, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε ακριβώς απέναντι. Απέναντι στο ίδιο το πνεύμα της ευρωπαϊκής λογικής των πραγμάτων. Έτσι, για να βλέπουμε και για να καταλαβαίνουμε πόσο αδειανό πουκάμισο ήταν για κάποιους εκείνο το αξέχαστο «Μένουμε Ευρώπη». Ή οι εκκλήσεις (κάποιοι επιμένουν ακόμη σ’ αυτές) για τη συγκρότηση «ευρωπαϊκών μετώπων» προς αντιμετώπιση των «αντιευρωπαϊστών». Στον υπέρ πάντων αγώνα των ορθοτομούντων τον λόγον της ευρωπαϊκής αληθείας, έναντι των λαϊκιστών του ευρωσκεπικισμού.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε, έτσι, ήρεμα κι απλά, στα σοβαρά πάντως αυτή τη φορά και στη βάση ασφαλών δεδομένων, πού βρίσκονται οι ευρωπαϊστές και πού οι άλλοι...

Οι από δω και οι απέναντι

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ο Τσίπρας οδηγεί το Μακεδονικό” προς τη λύση του. Εκεί όπου απέτυχαν όλοι οι προκάτοχοί του τα τελευταία 27 χρόνια. Παραμερίζοντας στείρους εθνικισμούς, περιφρονώντας ακόμη και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Από κει και πέρα, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων μας. Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης ορθώνει εθνικιστικά τείχη στη λύση. Κι από την άλλη λαϊκίζει ανεπίτρεπτα, στην κλίμακα των πιο ξεπερασμένων εθνοφοβικών στερεοτύπων. Στην προσπάθειά του να κολακεύσει τα χαμηλότερα ένστικτα του ακροατηρίου του.

Ο Τσίπρας στάθηκε απολύτως συνεπής σε ό,τι δεσμεύτηκε απέναντι στους δανειστές της χώρας στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Ακόμη κι εκεί όπου διαφωνούσε απολύτως, κι εκεί όπου οι δεσμεύσεις υπήρξαν προϊόν σκληρών πιέσεων στα όρια του εκβιασμού. Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης τον εγκαλεί διαρκώς για όλ’ αυτά. Ακόμη και τώρα, οπότε η χώρα πέτυχε μια πολύ καλή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει βαλθεί να τη ναρκοθετήσει.

Ο Τσίπρας επιχειρεί να προωθήσει την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, με γνώμονα την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης τον κατηγορεί ότι ανοίγει τα σύνορα στους τριτοκοσμικούς κατσαπλιάδες, ενώ εισηγείται σιδηρόφρακτους συνοριοφύλακες σε πανευρωπαϊκή κλίμακα και τύπου γκέτο περίκλειστα προσφυγικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ακόμη και επ’ αυτού δηλαδή τάσσεται με την πλευρά της «κακής Ευρώπης», κόντρα στις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας.

Ο Τσίπρας υπερασπίζεται έμπρακτα τον πολιτικό και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και σ’ εκείνον της ισότητας των πολιτών. Είναι γι’ αυτό που νομοθέτησε το σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου, την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια, την προαιρετικότητα της σαρίας για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ό,τι δηλαδή ισχύει σχεδόν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, ό,τι επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές αξίες. Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης στάθηκε απέναντι στα περισσότερα αν όχι σε όλα αυτά, υποχρεώνοντας το κόμμα του να τα καταψηφίσει. Βλέπετε, τον φιλελευθερισμό τον εννοεί κατά την οικονομική μονάχα διάστασή του, και μάλιστα στην πιο ακραία, στην κοινωνικά απεχθέστερη εκδοχή του.

Δεδομένα όλα αυτά, χειροπιαστά, όχι ψευδεπίγραφες ταμπέλες και κουβέντες του αέρα. Πού λοιπόν, σε ποια πλευρά, σε ποιο στρατόπεδο βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊστές και πού οι άλλοι; Πού βρίσκονται σήμερα οι λαϊκιστές και πού οι άλλοι; Πού βρίσκονται σήμερα οι τολμηροί, οι μεταρρυθμιστές, οι καινοτόμοι, οι προοδευτικοί εκσυγχρονιστές και πού οι άλλοι; Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε σ’ αυτό τον τόπο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL