Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
"Ευχαριστούμε, Σιμόν"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ευχαριστούμε, Σιμόν"...

«Merci, Simone». Οι μικρές χαρακτηριστικές αφίσες με το πρόσωπο της Σιμόν Βέιγ έχουν εμφανιστεί στους δρόμους του Παρισιού μετά τον θάνατό της, πριν από έναν χρόνο. Την ίδια στιγμή στο Facebook πολλές σελίδες αναρτούν τη χαρακτηριστική αφίσα, προκαλώντας αντισημιτικές αντιδράσεις…

Η επιζήσασα του Άουσβιτς, η υπουργός που εισηγήθηκε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων το 1974, η πρώτη πρόεδρος της Ευρωβουλής που θεωρούσε πως η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα πάψει να υπάρχει προκαλεί ακόμη και σήμερα τα φαντάσματα του χθες, τους σκοταδιστές του αντισημιτισμού, τους δαίμονες του κοινωνικού σκοταδισμού.

Φαντάσματα που δεν βρίσκονται μόνο στα άκρα. Για παράδειγμα, η πρόεδρος της Περιφέρειας Ιλ Ντε Φρανς Βαλερί Πεκρές (πρώην υπουργός του Σαρκοζί, που σήμερα στηρίζει τον Πρόεδρο Μακρόν) αποφάσισε να χρηματοδοτήσει καθολικές οργανώσεις που τάσσονται κατά των αμβλώσεων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αριστερής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, οι αφίσες με τις λέξεις «Ευχαριστούμε, Σιμόν» και «Παίρνουμε τη σκυτάλη» εξόργισαν άλλους, που έσπευσαν να τις λερώσουν με αντισημιτικά συνθήματα ή ειρωνικά του τύπου «Ευχαριστούμε από την πλευρά των 8 εκατομμυρίων αγέννητων εμβρύων» και άλλα παρεμφερή. Οι χαρακτηριστικές αυτές αφίσες είναι έργο μιας οργάνωσης με την ονομασία «Ευχαριστούμε, Σιμόν». Την ίδρυσαν τρεις κοπέλες, street artists, η Ζιλιά, η Ελεονόρ και η Ντι-Τιέν. «Το καλό με την τέχνη του δρόμου είναι ότι μιλάει ο δρόμος, υπάρχουν αυτοί που θα καταστρέψουν την αφίσα κι εκείνοι που θα την ξαναφτιάξουν» εξηγεί η Ζιλιά, που βλέπει αυτές τις επεμβάσεις ως ένα μέσο κινητοποίησης των πολιτών. Η Βέιγ «είναι εμβληματική προσωπικότητα της χειραφέτησης των γυναικών» συνεχίζει η ίδια, προσθέτοντας: «Θέλουμε να μεταδώσουμε την υποδειγματικότητά της». «Είναι ένα εικόνισμα που διαπερνά τις γενιές, είναι σπάνια μια πορεία ζωής που συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην επικαιρότητα - για τον λόγο αυτό έχει διάρκεια»...

Την εικόνα, χωρίς δικαιώματα, μπορούν να την κατεβάσουν οι χρήστες από το Facebook και να την κολλήσουν. «Η διαδικασία του κολλήματος της μικρής αφίσας είναι επίσης η αφορμή για συζήτηση με τους περαστικούς. Εισπράττουμε πολλή υποστήριξη» εξηγεί η ίδια.

Η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται με τη σημερινή ημέρα, ημέρα επίσημης εισόδου της Σιμόν Βέιγ και του συζύγου της στο Πάνθεον, στο Καρτιέ Λατέν στο Παρίσι, όπου βρίσκονται τα λείψανα μεγάλων προσωπικοτήτων της χώρας. Οι κοπέλες έχουν κανονίσει να παρακολουθήσουν την τελετή από τον κήπο του Λουξεμβούργου, όπου θα υπάρξει αναμετάδοση σε μια γιγαντοοθόνη: «Πρέπει να συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε τους αγώνες της για τις γυναίκες, την ειρήνη και την Ευρώπη».

Η Σιμόν Βέιγ είναι η πέμπτη γυναίκα που εισέρχεται στο Πάνθεον «των μεγάλων ανδρών». Η σορός της, μαζί με εκείνη του συζύγου της Αντουάν θα τοποθετηθούν δίπλα στους αντιστασιακούς Ζαν Μουλέν και Πιέρ Μπροσολέτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL