Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Σε αντιπαράθεση με το αδιανόητο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αντιπαράθεση με το αδιανόητο

Στην προχθεσινή σύνοδο που ασχολήθηκε με το προσφυγικό, η θέση που υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ήταν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ευρωπαϊκό. Ότι αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται τις ροές και οι οποίες θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν μόνες τους το θέμα.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αντέδρασαν έντονα. Αλλά το ζήτημα κρίθηκε όταν ξύπνησε και η Ιταλία, η οποία άργησε, αλλά κατάλαβε ότι η θέση του Όρμπαν, με τον οποίο κατά τα άλλα επιδιώκει να συμπορεύεται, της δημιουργεί εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υποστήριξε επίσης ότι όποιος μπαίνει σε πλοίο με πρόθεση να έρθει στην Ευρώπη είναι εκ των πραγμάτων παράνομος και δεν μπορεί να δικαιούται άσυλο. Του επισημάνθηκε ότι το αν ισχύει το Διεθνές Δίκαιο σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν είναι αντικείμενο συζήτησης.

Ο Όρμπαν δεν υποστηρίζει από ανοησία αυτές τις θέσεις. Είναι ο φυσικός ηγέτης της ομάδας Βίσεγκραντ και εκφραστής μιας υπερσυντηρητικής ιδεολογίας, που ενώνει την Ανατολική Ευρώπη και μέσω της Αυστρίας και της Βαυαρίας την συνδέει με τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

Η ιδεολογία αυτή προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στην οικονομική κρίση και τη στασιμότητα στοχοποιώντας τους πιο αδύναμους και κολακεύοντας τα πιο ακατέργαστα εθνικιστικά αντανακλαστικά της μεσαίας τάξης.

Η απάντηση πρέπει να δοθεί στη βάση της αλληλεγγύης και του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα δώσει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ασφάλεια, δικαιώματα και προοπτική.

Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Γιατί είμαστε πιο κοντά στο αδιανόητο από ό,τι νομίζουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL