Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Μόνη εξαίρεση η περιφερειάρχης, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. / Θετικοί οι φορείς των νησιών για το μεταφορικό ισοδύναμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνη εξαίρεση η περιφερειάρχης, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. / Θετικοί οι φορείς των νησιών για το μεταφορικό ισοδύναμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Το σύνολο των κοινωνικών φορέων των νησιών τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για το μεταφορικό ισοδύναμο χθες στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής. Μόνο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (και πρώην βουλευτής της Ν.Δ.) Χριστιάνα Καλογήρου τάχθηκε κατά, ταυτιζόμενη με τη θέση της Ν.Δ. για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ευρύτερη πλειοψηφία από τις Επιτροπές καθώς ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Ποτάμι. Κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν.

Οι φορείς τόνισαν ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά ζήτησαν καθολική εφαρμογή του μέτρου. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα ισχύσει σε 49 νησιά και από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ισχύσει σε όλα τα νησιά, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Τα 49 νησιά που θα εφαρμοστεί είναι: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μάραθος, Νίμο, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος. Το κόστος για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 είναι 60 εκατ. ευρώ και για το 2019 150 εκατ. ευρώ.

Οι φορείς επισήμαναν ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αντισταθμίζει τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ αναπληρωτές εκπαιδευτικοί περιέγραψαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος μετακινήσεων και διαμονής στα νησιά.

Σε αντίθεση με τη θετική στάση όλων των κοινωνικών φορέων η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου είπε "πάρτε πίσω το νομοσχέδιο και φέρτε ξανά στα νησιά τον μειωμένο ΦΠΑ". "Δεν αρκούν οι προθέσεις και υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις καλές προθέσεις και στην πραγματική αντιμετώπιση των αναγκών" είπε. "Τα 150 εκατομμύρια είναι πρόθεση;" τη ρώτησε ο Π. Κουρουμπλής. Η περιφερειάρχης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο, ασαφές και αόριστο, αλλά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός της επισήμανε ότι σε μία εβδομάδα ξεκινά η υλοποίησή του. "Εκεί θα τα πούμε αν είναι πρόχειρο και αόριστο. Δεν είναι μακρινός ο χρόνος της μίας εβδομάδας" υπογράμμισε.

"Πειράζει τους κυρίους περιφερειάρχες το μεταφορικό ισοδύναμο; Αν δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο (ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο), τους πειράζει να έχουμε τώρα το μεταφορικό ισοδύναμο;" αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος χαρακτήρισε "πολιτικά αυτοκτονική" τη στάση της περιφερειάρχης.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης είπε ότι με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία μπορεί ευρωπαϊκοί πόροι να στραφούν για τη στήριξη του μεταφορικού ισοδύναμου. Θετικός στην πρόταση, ειδικά για τις μεταφορές εμπορευμάτων, δήλωσε ο Ν. Σαντορινιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL