Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Δειλό βήμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δειλό βήμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2019

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Το γαλλοολλανδικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ε.Ε. επιβεβαιώθηκε κατά το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου φάνηκε για ακόμα μία φορά πως η Ε.Ε. δεν μιλάει με «μία φωνή».

Το Συμβούλιο τελικά δεν άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας, ωστόσο, μετά από πιέσεις της Γερμανίας αλλά και τη στάση που κράτησε η ελληνική πλευρά, τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σ’ ένα συμβιβασμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, θα επιτρέπει να ξεκινήσει το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το καλοκαίρι του 2019.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σημειώνεται ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να ανταποκριθούν «θετικά» στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες και να προσδιορίσουν το «μονοπάτι» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019.

Δυο γραμμές στο Συμβούλιο

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών - μελών της Ε.Ε. που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ήθελαν να το αναβάλουν.

Παρέμβαση Κοτζιά

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι εξήγησε στους ομολόγους του, με τον πιο σαφή τρόπο, πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της και πως η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούργιων προβλημάτων. «Είναι σημαντικό για εμάς, αυτό να γίνει με την παρούσα Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα» επισήμανε ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο λαϊκισμός, τον οποίο φοβούνται κάποιες χώρες, δεν μπορεί να καταπολεμηθεί κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Όπως πρόσθεσε, αντιλαμβάνεται την προτεραιότητα που δίνουν κάποιες χώρες στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά, όπως είπε, η εμβάθυνση μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το ενδεχόμενο του λεγόμενου «decoupling», δηλαδή του διαχωρισμού της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ από αυτήν της Αλβανίας, θα δημιουργούσε ανταγωνισμούς και εντάσεις στην περιοχή και δεν θα συνέβαλλε στη σταθεροποίησή της. Γι' αυτόν τον λόγο οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι η Αλβανία και η ΠΓΔΜ είναι προτιμότερο να πορευτούν μαζί με τις υποψηφιότητές τους στην Ε.Ε.

Γερμανικό "ναι"

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ δήλωσε χθες ότι η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα πρέπει να σημειώσουν «μεγαλύτερη πρόοδο» και κυρίως στον τομέα της «καταπολέμησης της διαφθοράς». Στον αντίποδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Ροθ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας να κάνουν το ίδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL