Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Εγκάρδια συνάντηση Τσίπρα - Κόρμπιν διάρκειας 1 ώρας και 40' / Σε κοινό βηματισμό για αριστερή - προοδευτική απάντηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκάρδια συνάντηση Τσίπρα - Κόρμπιν διάρκειας 1 ώρας και 40' / Σε κοινό βηματισμό για αριστερή - προοδευτική απάντηση

* Κοινωνικό κράτος, νέοι και ανάπτυξη στην ατζέντα * Η ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα και η ιδέα Κόρμπιν για εθνική επενδυτική τράπεζα

ΛΟΝΔΙΝΟ. ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Εξαιρετικά σημαντική αποδεικνύεται η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον «φίλο» Τζέρεμι Κόρμπιν αργά χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο όπου καταλύουν ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή για την τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου συζήτησαν εκτενώς για τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Πρωτοβουλίες

Στη συνάντηση μιας ώρας και σαράντα λεπτών διαπιστώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής» ο Τζ. Κόρμπιν ανέφερε ότι ως Εργατικοί σκέφτονται πολύ σοβαρά και είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη σύμπλευση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για χρόνια, και πλέον και ως κυβέρνηση, σε μια Ευρώπη όπου ορίζουν την ατζέντα η Δεξιά και η Ακροδεξιά. Τόνισε ότι αυτή η συμπόρευση δεν είναι απλώς πολιτική προτεραιότητα, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης και γενικότερα.

Οι δυο ισχυρότεροι πόλοι

Κατά τις πληροφορίες της «Α», Τσίπρας και Κόρμπιν συμφώνησαν ότι τα δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Εργατικοί, αποτελούν, και λόγω της δυναμικής τους, τους δυο ισχυρότερους πόλους του αριστερού και προοδευτικού στρατοπέδου.

Σε αυτό το πλαίσιο πολύ μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο ποιες ακριβώς θα πρέπει να είναι οι ενέργειες σχετικά με τον συντονισμό μεταξύ Εργατικών και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ευοδωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Αποφασίστηκε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές στα επιτελεία των δυο κομμάτων για να συζητήσουν περαιτέρω πάνω σε αυτή την προοπτική.

Ανταλλαγή ιδεών

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε ευρύτατη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων σχετικά με την οικονομία, με τον πρόεδρο των Εργατικών και τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαπιστώνουν κοινές ανησυχίες επί προβλημάτων που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν, με τον κ. Κόρμπιν να επιδεικνύει ενδιαφέρον και σε συγκεκριμένες λύσεις και χειρισμούς που έχει μετέλθει η ελληνική κυβέρνηση για ορισμένα από αυτά.

Επί παραδείγματι, στο θέμα της ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κόρμπιν θεωρεί κεντρικό ζήτημα την ύπαρξη μιας εθνικής επενδυτικής τράπεζας, θεσμό παρόμοιο με την αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύει η ελληνική Πολιτεία. Συζητήθηκε εκτενέστερα πώς αυτό θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη.

Ουσιαστικά επρόκειτο για συζήτηση ανάμεσα σε δύο κόμματα με παρεμφερές οικονομικό πρόγραμμα και κοινές αγωνίες, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει κοινές συνθήκες απόλυτης επίθεσης από ΜΜΕ και τις κατεστημένες δυνάμεις. Εφόσον οι Εργατικοί κληθούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση, θα έχουν να αντιμετωπίσουν όλη αυτή τη συνθήκη που αντιμετώπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινωνικό κράτος

Ο Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε όλη την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα. Επισημανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαμε σειρά υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές το 2015, κάνοντας ωστόσο παράλληλα εκτενή αναφορά στα μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και τα μέτρα για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, πρόσβαση ανασφάλιστων στις δομές υγείας).

Υπογράμμισε δε την πρόθεσή του από εδώ και πέρα να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα για την εργασία (αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που έχει πέσει από το 20% στο 13%).

Νέα γενιά και ανεργία

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλη συζήτηση έγινε για τη νέα γενιά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι, όταν ανέλαβε η κυβέρνησή του, η ανεργία των νέων ξεπερνούσε το 60% και η συνολική ανεργία ήταν στο 27%, κάτι που αποτελούσε βασική πληγή στη χώρα τα χρόνια της κρίσης.

Ο Αλ. Τσίπρας και ο Τζ. Κόρμπιν συζήτησαν για όλα τα θέματα. Σε ό,τι αφορά το Brexit, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για την Ε.Ε. Συζήτησαν για το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς και των διαφόρων λαϊκιστικών και εθνικιστικών ρευμάτων, το οποίο αποτυπώνεται πλέον και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Συγχαρητήρια για τις Πρέσπες

Συζήτησαν για το προσφυγικό και για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση και των δύο ζητημάτων. Ειδικότερα τον συνεχάρη για τη συμβολή της Ελλάδας στο προσφυγικό αντιπαραβάλλοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με αυτήν άλλων ευρωπαϊκών που δεν έχουν συμβάλει, αλλά αντίθετα ενισχύουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Ευαισθησία για το Κυπριακό

Συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, θέμα στο οποίο ο κ. Κόρμπιν έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ότι η κυβέρνηση εργάζεται διαρκώς για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και για την πρόσφατη αναφορά του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL