Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Γ. Δραγασάκης: / Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης: / Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια και μετά τις τελευταίες αλλαγές σχεδόν το 95% των οφειλετών καλύπτεται στατιστικά από τις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης απαντώντας στη σχετική επίκαιρη επερώτηση της Ν.Δ. Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε παράλληλα ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μόνο «ένα από τα εργαλεία», τονίζοντας η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σύσταση ταμείων αναδιάρθρωσης που θα συμμετέχουν με κεφάλαια κίνησης ή μετοχικά σε επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους.

Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι κατά την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού υπήρξαν «υπονομεύσεις από κυκλώματα λογιστικά-δικηγορικά», ενώ δεν απέφυγε την κριτική και προς τις τράπεζες γιατί δεν προχωρούν αυτοβούλως σε ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων επιχειρήσεων. Ο υπουργός θύμισε στην αντιπολίτευση ότι «μας παραδώσατε ένα βουνό κόκκινα δάνεια χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο για αντιμετώπιση» και την κατηγόρησε ότι υπέκυψε στις πιέσεις για εφαρμογή μιας «δαρβινικής» πολιτικής εκκαθάρισης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι, παρά τη διαφωνία της αντιπολίτευσης, «όλη η Ευρώπη συμφωνεί» ότι η συμφωνία στο Eurogroup «επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» και ότι η χώρα έχει μπροστά της 15 χρόνια χωρίς δαπάνες χρέους που πρέπει να αξιοποιήσει σωστά. Σχετικά με τις δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα, ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον, εφόσον προχωρήσουμε, εφόσον ορθοποδήσουμε, όλα αυτά τα μακροπρόθεσμα να τεθούν ξανά σε διαπραγμάτευση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας άφησε εκ νέου αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα κόκκινα δάνεια η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι είχε ταχθεί υπέρ της «ολιστικής προσέγγισης», αλλά η τότε κυβέρνηση «δεν ομοφώνησε» και «νομοθετήθηκε το μέρος». Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να αποδώσει την αποτυχία του νόμου του και στον... ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως οι επιχειρηματίες περίμεναν την «πλήρη σεισάχθεια» που υποσχόταν.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL