Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Μήνυμα Κοτζιά ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο / Μήνυμα Ν. Κοτζιά: Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Κοτζιά ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο / Μήνυμα Ν. Κοτζιά: Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

H ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να αποφανθούν σήμερα εάν είναι δυνατή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, στη βάση της σχετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ελπίζω και αναμένω τα κράτη - μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση» δήλωσε χθες η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία υποστηρίζει ότι τόσο μετά τη συμφωνία Σκοπίων - Αθήνας για την ονομασία, όσο και στην περίπτωση των Τιράνων, έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος που πρέπει να «αναγνωριστεί» από την Ε.Ε.

Στην ίδια λογική κινείται και η ελληνική θέση, ωστόσο όλα δείχνουν πως κάποιες χώρες -με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ολλανδία- δεν σκοπεύουν να ανάψουν το «πράσινο φως» σε αυτή τη φάση. Όσοι αντιτίθενται επικαλούνται ως κύριο λόγο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι μεταρρυθμίσεις στις δύο χώρες, ωστόσο η βαθύτερη ανησυχία, κυρίως του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι ότι κάτι τέτοιο θα ενδυνάμωνε την Ακροδεξιά πριν από τις ευρωεκλογές.

«Λέω στους συναδέλφους μου ότι μπορούν να είναι όσο πιο αυστηροί θέλουν. Αλλά δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι, εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στη 'Βόρεια Μακεδονία', όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει η διαδικασία για μια από τις δύο χώρες και μείνει π.χ. η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή.

Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv και δημοσιεύτηκε χθες.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις χώρες που εξέφρασαν ενστάσεις ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι ξεκίνησαν με τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

«Υπήρξαν ορισμένες αντιφάσεις στη γερμανική πολιτική. Στη Γερμανία υπάρχει μια σύγκρουση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτό κάνει την κ. Μέρκελ αρκετά επιφυλακτική σε μέτρα που θα ενσωματώνουν τρίτους ή στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Εγώ το καταλαβαίνω.

Οι Γάλλοι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πώς προχωρά η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Και οι Ολλανδοί έχουν εκφράσει διαφωνίες, αλλά νομίζω θα είναι πιο εύκολο να τις ξεπεράσουν. Συνεπώς το θέμα είναι να συνεννοηθεί η Γαλλία με τη Γερμανία και να μην οδηγήσουμε σε αποσταθεροποίηση τα Βαλκάνια».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε χθες ότι αυτή είναι μία απόφαση που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. «Αναμένω και ελπίζω ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (με την ΠΓΔΜ)» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει πλήρες μέλος μόνο όταν επικυρωθεί η συμφωνία της ονομασίας και υπάρξει θετική ψήφος στο δημοψήφισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL