Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Με Μέι και Κόρμπιν συναντιέται σήμερα ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με Μέι και Κόρμπιν συναντιέται σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Με «διαβατήριο» για την «επόμενη μέρα» της χώρας την απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας συναντά σήμερα εκπροσώπους της επενδυτικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι, στέλνοντας από το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης ένα σαφές διεθνές μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της ανάκαμψης. Το μήνυμα αυτό που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός με την παρουσία του από το Λονδίνο και το Σίτι συμπληρώνει η ομιλία του αύριο το μεσημέρι στο London Business School.

Στόχος της ελληνικής αποστολής, να παρουσιάσει στους επενδυτές τους σκοπούς της χώρας για τη μεταμνημονιακή περίοδο, να επισημάνει τα επιτεύγματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία σε αυτά τα τρία χρόνια και να περιγράψει πώς βλέπει το μέλλον. Κεντρικό μέλημα από εδώ και στο εξής, η προσέλκυση των ξένων επενδυτών ώστε να επιτευχθεί ο διπλός στόχος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι επαφές που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός αποτελούν έναν βασικό σταθμό σε μια αλυσίδα τέτοιων συνομιλιών που θα έχει το οικονομικό επιτελείο στο επόμενο διάστημα, εντός του καλοκαιριού και μετά την 20ή Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο και το φθινόπωρο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η επίσκεψη Τσίπρα στο Λονδίνο έχει και τον χαρακτήρα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για την οποία παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και από την επενδυτική / χρηματοπιστωτική κοινότητα του Σίτι. Σε αυτό το πλαίσιο, στις πρωινές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με σημαίνοντα στελέχη αυτής της κοινότητας θα συζητηθούν οι τομείς στους οποίους εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο Λονδίνο βρίσκονται παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου της Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Πέραν της ώθησης που πλέον δίνεται από την απόφαση που πέτυχε η κυβέρνηση στο Λουξεμβούργο, η χρονική στιγμή της επίσκεψης Τσίπρα στην αγγλική πρωτεύουσα συμπίπτει και με τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά η Ελλάδα ως χώρα - πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΠΓΔΜ. Σε αυτό το συνολικότερο πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας το απόγευμα θα διαβεί το κατώφλι της Downing Street υπ’ αριθμό 10 για να συνομιλήσει με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Στην ατζέντα της συνάντησης, που ευρύτερα σηματοδοτεί την περαιτέρω ενδυνάμωση των παραδοσιακά ισχυρών δεσμών Ελλάδας-Αγγλίας, αναμένεται να τεθούν και το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, δεδομένου ότι η Βρετανία έχει ιδιαίτερο ρόλο στη «διαδικασία του Βερολίνου». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διακυβερνητικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 2013 και αποβλέπει στην αναζωογόνηση των πολυμερών δεσμών μεταξύ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και επιλεγμένων κρατών - μελών της Ε.Ε.

Εν όψει της συνάντησής τους, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επισημάνει τις προηγούμενες μέρες τους «ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή η φιλία «σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ». Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στις ισχυρές τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων και τόνισε επίσης τη συνεργασία τους σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας, εκφράζοντας την πεποίθηση της περαιτέρω ενίσχυσής της.

Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο ξεκίνησε με συνάντηση χθες το απόγευμα με τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Βρετανίας Γρηγόριο. Συνομίλησαν για τον ρόλο της Εκκλησίας στη στήριξη της ομογένειας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο σημαντικό κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην ελληνική κοινότητα της Βρετανίας.

Με τα παιδιά του «brain drain»

Ξεχωριστής σημασίας στο πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα ήταν η χθεσινή συνάντησή του με νέους Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου. Σε μια «κλειστή» από μίντια συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, ο πρωθυπουργός, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να ακούσει από πρώτο χέρι τις εμπειρίες, τα επιτεύγματα αλλά και τις σκέψεις των “παιδιών του brain drain”.

Τους έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε χώρα-σταθμό για την επιστημονική έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα νέα συνεργατικά εγχειρήματα». «Η χώρα μας παράγει λαμπρούς νέους επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων διακρίνονται σε ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς της ακαδημαϊκής γνώσης και της αγοράς» σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Συζήτησαν για όσα έχει σκοπό να πράξει η ελληνική κυβέρνηση την επόμενη περίοδο προκειμένου η χώρα μας να γίνει πιο ελκυστική και έγινε ευρεία συζήτηση για τις μεγάλες προοπτικές της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Νέα στελέχη από τον ενεργειακό τομέα τόνισαν ότι ο χώρος της ενέργειας στην Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, ενώ συζήτησαν και τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με νέους Έλληνες από συνεργατικά σχήματα στον τομέα του Software και της Πληροφορικής γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα συνεχίζει να παράγει καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες, οι οποίες όμως θα μένουν στη χώρα. Αναφέρθηκαν μέτρα ενίσχυσης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Γιώργο Χουλιαράκη και Δημήτρη Λιάκο, που τον συνόδευαν, να επισημαίνουν τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση στους τομείς της χρηματοδότησης και των κινήτρων για την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επίσης, συζητήθηκαν σε βάθος οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και οι ευκαιρίες περαιτέρω χρηματοδότησής τους τόσο απο ευρωπαϊκούς πόρους όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL