Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Χρ. Μαντάς: Δώσαμε αξιοπιστία στη χώρα, δεν θα υποθηκεύσουμε έτι περαιτέρω το μέλλον των παιδιών μας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Μαντάς: Δώσαμε αξιοπιστία στη χώρα, δεν θα υποθηκεύσουμε έτι περαιτέρω το μέλλον των παιδιών μας (Video)

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος υπολογίζουν ότι μέχρι το 2060 θα μειώσουν το χρέος 25%. Να μην ξεχνάμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν το χρέος: παρέλαβαν ένα χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ και μας το παρέδωσαν στο 180%. Η προσοχή μας και η υποχρέωσή μας είναι να μην υποθηκεύσουμε έτι περαιτέρω το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες, εκτιμώ ότι (οι ρυθμίσεις για το χρέος) ίσως και να ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας. Η επιμήκυνση παιζόταν να είναι και λιγότερα χρόνια. Είναι όμως κρίσιμο να δούμε τι σημαίνει αυτό. Τι σημαίνει επιμήκυνση των ωριμάνσεων και ότι έχουμε περίοδο χάριτος 10 ετών (όπου δεν πληρώνουμε τόκους και το αντίστοιχο κεφάλαιο). Αυτό αφορά στο μέρος του δανείου του 2ου μνημονίου που είναι στον EFSF και είναι 130 δις. Αυτή η διαδικασία μαζί με την επιστροφή από τις παρακρατήσεις των ελληνικών ομολόγων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια (1,2 δις, τον χρόνο) σημαίνει ένα άθροισμα κοντά στα 4 δις. κατ’ έτος μέχρι το 2022. Αυτό δίνει δημοσιονομικό χώρο επιπλέον. Και μια δυνατότητα για ένα αρκετά καθαρό ορίζοντα για τα επόμενα πολλά χρόνια (10-15 χρόνια). Όταν είσαι σαν χώρα για πολλά χρόνια εκτός των αγορών (εκτός του δανεισμού δηλαδή) και της κανονικότητας – γιατί αυτή είναι η κανονικότητα- η διαδικασία να επιστρέψει κανείς στην κανονικότητα είναι δύσκολη. Δεν θα αλλάξουν αυτόματα τα πράγματα στη χώρα, πατώντας ένα κουμπί. Σημαντικές όμως μεταβολές έχουν προσδιοριστεί και από το αναπτυξιακό σχέδιο.»

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων πως η καλή πορεία των οικονομικών δεν φαίνεται ακόμη στην καθημερινότητα των πολιτών, ο Χρήστος Μαντάς δήλωσε :

«Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση αυτή. Δεν έχει φανεί στους ανθρώπους που το τελευταίο διάστημα πιασαν δουλειά, πως η ανεργία έχει πέσει 7% ? Δεν έχει φανεί στους ανθρώπους που ήταν σε απόλυτη εξαθλίωση και πήραν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ? Δεν έχει φανεί στα 2,5 εκατομμύρια των ανασφάλιστων, που έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας ?

Έχουμε μια εικόνα που συγκεκριμένα και στοχευμένα έχει αλλάξει. Σε κάποιους έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα. Έχουν βέβαια συμπιεστεί τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, (κυρίως με το συνδιασμό φορολογίας και εισφορών) αλλά έχουμε δεσμευτεί πως τα πρώτα 700 εκατομμύρια του δημοσιονομικού χώρου, όπως προβλέπει και το μεσοπρόθεσμο, θα πάνε στοχευμένα για φοροελαφρύνσεις σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες.»

Σχετικά με τα ψηφισμένα μέτρα για περικοπές στις συντάξεις ο Χρήστος Μαντάς είπε:

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υπάρξει αυτό σαν γεγονός στις αρχές του χρόνου. Δεν είναι η ώρα να το κουβεντιάσουμε τώρα, (με την έννοια συγκεκριμένων κινήσεων) αλλά αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην υπάρξουν αυτές οι περικοπές. Όσοι προσπαθούν να επενδύσουν επικοινωνιακά στο ζήτημα αυτό, ούτε τη χώρα βοηθάνε ούτε τους πολίτες της. Και το 2010 ήταν ψηφισμένο ότι το 2011 θα επανέλθει η χώρα στη καθημερινότητα. Πρέπει να δούμε και παλιότερα τι ήταν ψηφισμένο ή τι έλεγαν οι προβλέψεις του ΔΝΤ και τι έγινε τελικά. Εμείς πετύχαμε να καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και αυτό έδωσε δυνατότητα και αξιοπιστία στη χώρα.

Σε ερωτήματα που του τέθηκαν αναφορικά με την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας από την σημερινή κυβέρνηση και την πρόσφατη συμφωνία, ο κ.Μαντάς διαφώνησε λέγοντας, αυτή η συμφωνία πάει πολύ μακριά, γιατί μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι της τάξης του 2,2%, όπως προκύπτει από το σύμφωνο σταθερότητας. «Αν κάποιος δει αντικειμενικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το επίπεδο των πλεονασμάτων, θα καταλάβει ως τελικά η χώρα μας έχει υποχρέωση σε μικρότερα πλεονάσματα. (Άσχετα αν πρέπει να αλλάξει αυτό προς μια άλλη κατεύθυνση. Δηλαδή χρειαζόμαστε αλλαγή στην αρχιτεκτονική και τον προσανατολισμό στην Ευρώπη.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL