Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΙΝΙΧΟ ΕΡΕΧΟΝ* / Ινίχο Ερεχόν: Να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση, να αλλάξουμε τους σοσιαλιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΝΙΧΟ ΕΡΕΧΟΝ* / Ινίχο Ερεχόν: Να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση, να αλλάξουμε τους σοσιαλιστές

«Πρέπει να προσφερθούμε και να εργαστούμε για να είμαστε μια αξιόπιστη και σταθερή δύναμη, που να στηρίξει και να δώσει ώθηση σε αυτή την κυβέρνηση να μην απογοητεύσει και να εκπληρώσει τις ελπίδες που σήμερα έχουν τα εκατομμύρια των Ισπανών, για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και για μια ατζέντα κοινωνικής δικαιοσύνης και δικαιοσύνης μεταξύ των φύλων».

O Ερεχόν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει λάβει κανένα μήνυμα από το PSOE για να του προσφέρουν κάποια θέση στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που ελπίζουν στο κόμμα.

Ο μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία της Περιφέρειας της Μαδρίτης, δήλωσε ότι «δεν έχει ανοίξει η αγορά των μεταγραφών του καλοκαιριού» ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός «δεν είναι ο πολιτικός ρόλος που ζητά το Podemos».

«Αυτό που κάνουμε είναι μια γενική και πολιτική προσφορά, ως οργανισμός, για να συνδράμουμε, να στηρίξουμε και να οδηγήσουμε το δρόμο μιας κυβέρνησης που πρέπει να είναι ο μετασχηματισμός, η κοινωνική δικαιοσύνη», που να έχει «έναν καθοριστικό χαρακτήρα ισότητας και ισοτιμίας», συμπλήρωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία των Podemos.

Ο Ερεχόν αξιολογεί τα στοιχεία που είναι γνωστά για την κυβέρνηση του Σάντσεθ και, συγκεκριμένα, ενέχουν ισότιμη θέση για τις γυναίκες, σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, γεγονός που χαρακτήρισε μια «πολύ καλή είδηση» που είναι «στο ύψος της εποχής».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι το σημαντικό δεν είναι η οργάνωση, αλλά «το έργο της κυβέρνησης», και υπογράμμισε «την ανισότητα, την κατάληψη των θεσμών από συμμορίες της μαφίας και την ανάκτηση του διαλόγου για το εδαφικό πρόβλημα της χώρας», ως τα κεντρικά στοιχεία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση της αλλαγής.

Προσπερνώντας τις πολιτικές διαφορές ο Ερεχόν χαρακτήρισε ως «κομψή» την αποχώρηση του Ραχόι, ενώ από το Catalunya Ràdio ζήτησε από τον νέο Γενικό Εισαγγελέα της Ισπανίας να αρχίσει «να αναστέλλει όλα τα έκτακτα μέτρα» που αφορούν τους πολιτικούς κρατούμενους «για δημοκρατικούς και ανθρωπιστικούς λόγους», ξεκινώντας από την μεταφορά τους σε φυλακές της Καταλονίας.

Ο Ερεχόν προειδοποιεί ότι «η δημοκρατική αναγέννηση της Ισπανίας δεν θα έρθει αν δεν αντιμετωπιστεί προηγουμένως η πολιτική σύγκρουση στην Καταλονία» και δήλωσε ότι η λύση είναι η επίτευξη συμφωνιών και δημοψηφίσματος. «Η ήττα του Ραχόι έδειξε πως δεν μπορείς να κυβερνάς την Ισπανία έχοντας απέναντι την Καταλονία. Όσο νωρίτερα το μάθουμε τόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίσουμε».

Ο Ερεχόν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Περιφέρειας της Μαδρίτης εκ μέρους της Ενωτικής Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, μετά από την αποδοχή της υποψηφιότητάς του από το 98% της βάσης των Podemos στις προκριματικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο στη Μαδρίτη όπου ψήφισαν 20.489 μέλη του κόμματος, δηλαδή πάνω από το 50% των μελών του στην Περιφέρεια της Μαδρίτης.

*Από την ομιλία του Γραμματέα στρατηγικής ανάλυσης των Podemos, στην ισπανική βουλή και στο Catalunya Ràdio το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018.

Μετάφραση: Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL