Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Κώστας Σέλτσας, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ: / Κώστας Σέλτσας: Εμείς είμαστε με το αύριο, η Ν.Δ. και οι άλλοι ας μείνουν με το χθες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Σέλτσας, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ: / Κώστας Σέλτσας: Εμείς είμαστε με το αύριο, η Ν.Δ. και οι άλλοι ας μείνουν με το χθες

"Η 'σιωπηλή' πλειοψηφία καρτερά, περιμένει πολλά από τη συμφωνία" επισημαίνει στην "Αυγή" ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας, τονίζοντας ότι "η συμφωνία θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης επ’ ωφελεία των δύο λαών" και θα βοηθήσει την περιοχή της Μακεδονίας να βγει από την οικονομική απομόνωση, καθώς "ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας είναι προς τα δυτικά Βαλκάνια και τη βόρεια Ευρώπη".

Όσον αφορά τη στάση της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό", ο Κ. Σέλτσας σημειώνει ότι "η φιλελεύθερη παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη δυστυχώς υποσκελίστηκε από την ακροδεξιά ρητορική της πτέρυγας του Αντ. Σαμαρά και των απομειναριών του ΛΑΟΣ". Σχετικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε, ο Κ. Σέλτσας υπογραμμίζει ότι "τα επιχειρήματα πλέον έχουν σταματήσει, γι’ αυτό και καταφεύγουν στα fake news και στη δολοφονία χαρακτήρων".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς κρίνετε την συμφωνία των Πρεσπών; Πώς την υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Φλώρινας και της Μακεδονίας;

Θέλω να χαιρετίσω την υπογραφή της συμφωνίας. Εμείς στα βόρεια σύνορα περιμένουμε πάρα πολλά από αυτή. Περιμένουμε να λήξουν πολλά προβλήματα σχετικά με τις σχέσεις ανάπτυξης που πρέπει να έχουμε με τη γείτονα χώρα για να έχουμε κοινή πορεία προς την Ε.Ε. Η συμφωνία δεν είναι εύκολη, το γνωρίζουμε, υπάρχουν αντιδράσεις. Οι δύο εθνικισμοί τρέφονται ο ένας από τον άλλο και δημιουργούν τις όποιες έκρυθμες καταστάσεις.

Όμως ο περισσότερος κόσμος στην Φλώρινα, η "σιωπηλή" πλειοψηφία, καρτερά, περιμένει πολλά από τη συμφωνία. Λαμβάνω συνέχεια μηνύματα που μου λένε "είμαστε μαζί σας, προχωράτε". Άλλωστε, οι πολίτες της βόρειας Ελλάδας έχουν σχέσεις με τους γείτονες. Επισκέπτονται τη χώρα, ψωνίζουν, κάθονται στις καφετέριες, οι νέοι μας ερωτεύονται. Αν όμως δεν εκλείψει ο φόβος, δεν κάνουμε τίποτα.

Η συμφωνία θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης επ’ ωφελεία των δύο λαών. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Μακεδονίας και της Φλώρινας, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 35%-38%. Πρέπει να εξαφανίσουμε τους φόβους που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή του Εμφυλίου πολέμου. Η συμφωνία είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε με τα τελευταία "απόνερα" του Εμφυλίου πολέμου.

Η συμφωνία πέρασε από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, είναι μεγάλη μέρα. Κι εκεί υπάρχουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις όπως κι εδώ. Σέβομαι όσους αντιδρούν, αλλά δεν έχουν δίκιο. Δεν γνωρίζουν τι θα πει βαλκανικός εθνικισμός. Εμείς εδώ στη Φλώρινα τον έχουμε ζήσει με εξορίες, με εκτελέσεις, με "ρετσινόλαδο", με "ρέγγα", με την απαγόρευση της γλώσσας από τον Ι. Μεταξά.

* Τι επιπτώσεις θα έχει η συμφωνία στην καθημερινότητα της περιοχής σας; Υπάρχουν δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μετά τη συμφωνία;

Μέσα από τη σύναψη σχέσεων φιλίας και αλληλοκατανόησης μπορούν να δημιουργηθούν οικονομικές δυνατότητες. Στη Φλώρινα ο οικονομικός μαρασμός ξεκίνησε από το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην ΠΓΔΜ, το έχουν καταλάβει καλά αυτό οι Φλωρινιώτες. Με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Τουρισμού, υπάρχουν 5 εκατ. είσοδοι στην Ελλάδα από κάτοικους της ΠΓΔΜ. Με βάση τον πληθυσμό, πρέπει να επισκέπτονται την Ελλάδα πάνω από δέκα φορές τον χρόνο. Αντιλαμβάνεστε το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν στη βόρεια Ελλάδα.

Δυστυχώς, η Φλώρινα δεν επωφελείται, καθώς κατευθύνονται και συντηρούν κυρίως την αγορά της Θεσσαλονίκης. Αυτό, για να εξαλειφθεί, πρέπει οπωσδήποτε να μπει σε εφαρμογή η συμφωνία. Όπως πληροφορούμαι, ήδη από την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών πολίτες της ΠΓΔΜ κατεβαίνουν για καφέ και ψώνια στη Φλώρινα, κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο τα τελευταία χρόνια. Πολύ περισσότερο όταν περάσει ο πανδαμάτωρ χρόνος και κατευνάσει πολλές εθνικιστικές αντιδράσεις.

Έχουν εξαγγελθεί ορισμένα έργα καλής θέλησης: Το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού των Πρεσπών, πρόταση δική μου, που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός στα Πρέσπεια τον Σεπτέμβριο. Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα - Κρεμένιτσα - Σκόπια - Κ. Ευρώπη.

Η συμφωνία και το τέλος του Μνημονίου είναι συνυφασμένα ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική απομόνωση και να προχωρήσει μαζί με τους γείτονες προς τα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη. Ήδη οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες έχουν σχεδιαστεί ούτως ώστε τα εμπορεύματα και η διακίνηση προϊόντων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να φτάσουν μέχρι την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας είναι προς τα δυτικά Βαλκάνια και τη βόρεια Ευρώπη, γιατί εξ Ανατολών έχουμε έναν δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα.

* Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης; Αισθάνεστε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα;

Εμείς είμαστε με το αύριο, η Ν.Δ. και οι άλλοι ας μείνουν με το χθες. Η φιλελεύθερη παράδοση της οικογένειας Μητσοτάκη σε αυτό το θέμα ήταν αρκετά θετική, αλλά δυστυχώς υποσκελίστηκε από την ακροδεξιά ρητορική της πτέρυγας του Αντ. Σαμαρά και των απομειναριών του ΛΑΟΣ. Αυτό δεν είναι καλό για την εθνική γραμμή. Πρόσκαιρα μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα, αλλά μελλοντικά, όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής αυτής της συμφωνίας, πιστεύω ότι θα συρθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο διεθνής και ο ευρωπαϊκός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, μας συνεχάρη για τις προσπάθειες αυτές και την απόφαση που πήραμε.

* Πρόσφατα δηλώσεις σας διαστρεβλώθηκαν και σας επιτέθηκε η Ν.Δ. Αισθάνεστε ότι υπάρχει ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο πολιτικός διάλογος στη χώρα;

Τα επιχειρήματα πλέον έχουν σταματήσει, από κάπου πρέπει να πιαστούν, γι’ αυτό και καταφεύγουν στα fake news και στη δολοφονία χαρακτήρων. Έδωσα συνέντευξη στην D.W. της ΠΓΔΜ στη γλώσσα των προγόνων μου, στη μητρική μου γλώσσα. Δεν το έχω κρύψει, ούτε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το έχω κρύψει. Δεν έχω ισχυριστεί ποτέ πως είμαι εθνικά Μακεδόνας, όπως είπαν κακοπροαίρετα κάποια sites. Αν το έκανα, θα ήμουν σε άλλο κόμμα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το άλλο κόμμα, το Ουράνιο Τόξο, έβγαλε ανακοίνωση κατά της συμφωνίας. Η συμφωνία βάζει τέλος στις εθνικές διεκδικήσεις. Αυτό "κόβει το ψωμί" πολλών εθνικιστικών ομάδων.

Σχετικά με το ζήτημα της Στέγης Μακεδονικών Σπουδών, στήριξα την πρωτοβουλία το 1988, αλλά από το 1990 σταμάτησα να έχω οποιαδήποτε επαφή με αυτή την ιστορία. Δυστυχώς, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έδωσε τροφή στους εθνικιστές. Δεν έχω καμία σχέση με τη μακεδονική ταυτότητα. Εκεί διαφώνησα και σηκώθηκα και έφυγα και πορεύτηκα στην ανανεωτική Αριστερά μετά την απογοήτευση από το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL