Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Μπάφος λάιτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάφος λάιτ

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν στη Γαλλία καφενεία και μπαρ που προσφέρουν στους πελάτες τους τσιγάρα με χασίς, λάιτ όμως.

Να το εξηγήσουμε. Ο νόμος επιτρέπει την καλλιέργεια και τη χρήση για βιομηχανικούς σκοπούς της κάνναβης με περιεκτικότητα THC (τη δραστική ουσία του φυτού) έως 0,2%. Αυτή την κάνναβη προσφέρουν λοιπόν οι επιχειρηματίες στο κοινό τους για κάπνισμα.

Να σημειώσουμε ότι στην κάνναβη αναψυχής, δηλαδή τον μπάφο ή φούντα ή μαύρο κ.λπ., το ποσοστό THC κυμαίνεται γύρω στο 15% και παραπάνω.

Τα γαλλικά τσιγαριλίκια περιέχουν «κανναβιδιόλη», με ελάχιστο THC.

Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση της; Η νευρολόγος Καγιέ - Γκαρνιέ του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών λέει ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι «μπορεί να ανασχέσει την εξάρτηση από ναρκωτικά κατάχρησης (σ.σ.: τα βαριά)... και να μειώσει ορισμένες αντιδράσεις στο στρες». Δηλαδή, θετικά αποτελέσματα, αν και η ίδια προειδοποιεί ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Πάντως, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν δήλωσε ότι η νομοθεσία είναι «συγκεχυμένη» και οι έμποροι «τείνουν να παρακάμψουν τον νόμο λέγοντας ότι τα τσιγάρα τους περιέχουν λιγότερο από 0,2% THC», καθώς αυτό το ποσοστό πρέπει κατ’ αρχάς να ισχύει για το φυτό και όχι για το τελικό προϊόν. Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα θα λυθεί νομικά και αυτά τα καταστήματα θα κλείσουν.

Στη χώρα μας πωλούνται νόμιμα πολλά προϊόντα κανναβιδιόλης, ακόμη και για ηλεκτρονικά τσιγάρα ή για στριφτά, με περιεκτικότητα THC έως 0,2%, όχι όμως κανονικά τσιγάρα, όπως στη Γαλλία.

Μετά την Ουρουγουάη, η ψυχαγωγική κάνναβη νομιμοποιήθηκε πρόσφατα και στον Καναδά. Ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό που δήλωσε «ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να προμηθεύονται μαριχουάνα (προϊόν κάνναβης) και τους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τα κέρδη. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό».

Ο Τριντό είπε ακόμη ότι πιστεύει ότι το παράδειγμα του Καναδά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες χώρες.

Τον Μάρτιο ψηφίστηκε στη χώρα μας ο Νόμος 4523/2018 που επιτρέπει την ελεγχόμενη παραγωγή και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης. Όσο για την ψυχαγωγική, παραμένει απαγορευμένη, προς μεγάλη χαρά των κυκλωμάτων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL