Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Σε... κίνηση το Κίνημα Αλλαγής / Το τελεσίγραφο Γεννηματά και η εκκρεμής απόφαση Θεοδωράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε... κίνηση το Κίνημα Αλλαγής / Το τελεσίγραφο Γεννηματά και η εκκρεμής απόφαση Θεοδωράκη

"Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω". Με αυτή την ανακοίνωση - τελεσίγραφο που εξέδωσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Φ. Γεννηματά έκανε σαφές ότι δεν προτίθεται να καταβάλει κάποια προσπάθεια για να επηρεάσει την απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να παραμείνει στον φορέα. Από την πλευρά του, με τη φράση "το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο συντηρητικό κίνημα από αυτό που θέλαμε", ο επικεφαλής του Ποταμιού δείχνει να έχει κατασταλάξει ως προς την εισήγησή του, όμως παραπέμπει στη διευρυμένη κομματική συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου για την τελική απόφαση.

Ρόλο καταλύτη για την επαπειλούμενη διάσπαση του φορέα έχει παίξει το "Μακεδονικό", καθώς ο Στ. Θεοδωράκης εμμένει σταθερά στην απόφασή του να μην οπισθοχωρήσει από τη θέση του για στήριξη της επίλυσης του ζητήματος. Ωστόσο, αυτό αποδεικνύεται να είναι η αφορμή, καθώς τα "πυρά" της Χαριλάου Τρικούπη επικεντρώνουν αποκλειστικά στο Ποτάμι, παρότι δημόσια υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί και επιμένει και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, και μάλιστα με απόφαση της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Αλλά και ο Γ. Παπανδρέου με πιο έμμεσο, πλην σαφή τρόπο, διά της ανακοίνωσης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που εκδόθηκε μερικές ώρες αφότου η Φ. Γεννηματά απαντούσε στον επικεφαλής του ΕΣΚ Σ. Στάνισεφ ότι δεν θα δεχτεί υποδείξεις.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η οριστική απόφαση του Ποταμιού, ήδη έχουν ξεκινήσει σχεδιασμοί και προσωπικές στρατηγικές τόσο εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και εντός του κόμματός του. Αυτό αποτυπώνεται καθημερινά ως έντονη πίεση που δέχεται ο Στ. Θεοδωράκης να αποχωρήσει από τον φορέα τόσο από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μεμονωμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και από βουλευτές του Ποταμιού. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι το Ποτάμι "υπήρχε και θα υπάρχει", ακόμα κι αν αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., τουλάχιστον έως τις εθνικές κάλπες. Στο ερώτημα αν το Ποτάμι "φλερτάρει" με την ιδέα αυτόνομης πορείας ή ενός τύπου άλλου συμμαχιών απάντησε ότι "όλα θα κριθούν από τη δυναμική που έχει στην κοινωνία".

Μετά τις επιθετικές διαδοχικές δηλώσεις των Οδ. Κωνσταντινόπουλου και Ανδ. Λοβέρδου, που έδειξαν με σαφήνεια την πόρτα εξόδου στο Ποτάμι, ήρθε και ο Λ. Γρηγοράκος να "επισημάνει" στον Στ. Θεοδωράκη ότι "αν θέλει να φύγει, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, μπορεί να φύγει".

Όσον αφορά το εσωτερικό του Ποταμιού, οι πιέσεις για αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προέρχονται από τους Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανό, οι οποίοι εξαρχής διαφωνούσαν με αυτή τη συμπόρευση, ενώ προειδοποιούν και για μη μετακίνηση του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, κρατούν στάση αναμονής για το πώς θα πράξουν από τον Ιούλιο και έπειτα. Ωστόσο, ο Γ. Αμυράς, που "συμφωνεί με την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία των Πρεσπών", δήλωσε την Παρασκευή ότι "θα ήταν καλύτερο για το Ποτάμι να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί είναι μεταρρυθμιστής". Ο δε Γρ. Ψαριανός, προσωπικά μιλώντας, "ανακοίνωσε" ότι έκλεισε η "αριστερή παρένθεση" και ότι "αυτή τη στιγμή" δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που να τον εκφράζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL