Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Μοναδική εγγύηση η ενότητα των Ελλήνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοναδική εγγύηση η ενότητα των Ελλήνων

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

"Είναι πλέον πραγματικότητα. Είναι χωρίς αμφιβολία μια ιστορική μέρα. Και είναι διότι από εδώ και πέρα οι Έλληνες δεν θα έχουν δικαιολογία. Πιστεύουμε ότι με όσα συμφωνήθηκαν το χρέος είναι πλέον βιώσιμο" δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και έχει σημασία που την ίδια γνώμη εξέφρασαν και οι "Financial Times", καθώς η γνώμη της συγκεκριμένης εφημερίδας, είναι σοβαρό κριτήριο και για τη στάση των αγορών.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ανακοινωθέν του Eurogroup, η Ελλάδα θα έχει δεκαετή επέκταση στα δάνεια του EFSF, δεκαετή επιμήκυνση των επιτοκίων, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Με τη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ δίνεται η δυνατότητα για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κάτι που θα το αποφασίσει η Ελλάδα.

"Η ΕΛΛΑΔΑ γυρίζει σελίδα, έχουμε όλα τα στοιχεία να αφήσουμε το πρόγραμμα με αυτοπεποίθηση, να επιστρέψουμε στις αγορές" υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός των οικονομικών". Και προσέθεσε: "Άλλωστε σε όλες τις χώρες χρειάζεται δουλειά, ακόμη και στην ίδια την Ευρωζώνη".

ΜΠΟΡΕΙ η Γερμανία να δυσκόλεψε την λήψη απόφασης, πλην όμως η Ε.Ε. είχε μεγάλη ανάγκη μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία με την Ελλάδα. Άλλωστε οι συσχετισμοί του 2010, μόνοι εναντίον 27 χωρών, έχουν ανατραπεί με πολύ κόπο και οργανωμένη επίμονη προσπάθεια από τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 έως το 2060 ασφαλώς δεν είναι παίξε γέλασε. Απαιτεί κόπο και ενότητα από όλους. Ενότητα από κορυφής μέχρις ονύχων. Απαιτεί δικαιοσύνη στις κατανομές τα βαρών αλλά και των ωφελημάτων.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ που βρέθηκαν σε παρόμοιας ή και μεγαλύτερης έκτασης κρίσεις, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι τα κατάφεραν. Με την ενότητα και την αφοσίωση στην εργασία και το έργο της ανάκαμψης. Με φόρους που έφταναν το 75%, αλλά που όλοι κατανοούσαν τη σημασία τους για τη σωτηρία των κατεστραμμένων πατρίδων.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ τι θα βρουν να πουν για τη συμφωνία η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Πριν λαλήσουν, θα έπρεπε να αναρωτηθούν από πού βγήκαμε. Πού είχαμε μπει; Ποιοι χρεοκόπησαν την ελληνική οικονομία και εξαφάνισαν το 25% του εθνικού της πλούτου; Ποιοι καταλήστευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δανεικά μέσω των ομολόγων προς το Ελληνικό Δημόσιο;

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ως αυτουργοί αυτής της οδυνηρής περιπέτειας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν δημιουργικά και με κριτική επί της ουσίας μια προσπάθεια εθνικής σημασίας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν το έκαναν αυτά τα τρία χρόνια αγώνων και θυσιών για να βγούμε από τα δεσμά των Μνημονίων. Άφησαν την κυβέρνηση μόνη της. Την πολέμησαν. Και ευτυχώς, παρά τις δυσκολίες και την αρχική αμηχανία μια άπειρης κυβέρνησης, το έργο της στέφθηκε με επιτυχία.

Η ΑΡΧΙΚΗ εχθρική στάση όλων σχεδόν των κυβερνήσεων της Ε.Ε., έγινε σεβασμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια των ΑΝ.ΕΛΛ. αποδείχτηκαν αξιόπιστοι. Και τα κατάφεραν μόνοι κόντρα στις υπονομεύσεις όλων των άλλων.

ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ θα στηριχθεί η επιτυχία ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω παρόμοιους κινδύνους; Στην ενότητα της κυβέρνησης με την κοινωνία. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ των θεσμικών οργάνων της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας που ανήκουν ή ανήκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν το έργο της κυβέρνησης αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών. Αυτή η ενότητα είναι και η μοναδική εγγύηση για την επιτυχία. Ενότητα που απαιτεί συνεχή διαβούλευση για τα μέτρα που θα απαιτηθούν.

ΕΙΝΑΙ στο χέρι όλων μας να ξεπεράσουμε τους στόχους και να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας. Για την ανακατανομή των βαρών. Η διατήρηση, για παράδειγμα, του ύψους των συντάξεων και της αύξησης των μισθών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ως αποτέλεσμα αύξησης του παραγόμενου εθνικού πλούτου.

ΑΥΤΗ η χώρα διαθέτει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Διαθέτει και μια κυβέρνηση που έχει αποσπάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Αυτή η χώρα, τώρα που οι εθνικισμοί απειλούν την ενότητά της, είναι ακόμα παράγοντας σταθερότητας για την Ε.Ε.

ΤΟ ΜΟΝΟ που δεν διαθέτει η χώρα είναι αντιπολίτευση που να αναλογίζεται τις εθνικές ανάγκες. Αντιπολίτευση που να προτάσσει των κομματικών τα εθνικά συμφέροντα. Αντιπολίτευση που να αποκρούει τα αισθήματα μίσους και αλυτρωτισμού!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL