Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
"Αριστερά, πολιτική και ποδόσφαιρο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αριστερά, πολιτική και ποδόσφαιρο"

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΠΟΥ

Το ποδόσφαιρο είναι και θα παραμείνει το "μπαλέτο των φτωχών" από τις φαβέλες της Βραζιλίας μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα γήπεδα της Αφρικής γοητεύοντας διαχρονικά τις λαϊκές μάζες.

Ένα άθλημα που αναμφίβολα είναι ηρωικό, σε μια εποχή μάλιστα που είναι, κατά τον γράφοντα, αναγκαίο και επιβεβλημένο να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία της λέξης "ήρωας", εντός αλλά και εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Κοιτάζοντας και -για να ακριβολογούμε- λοξοκοιτάζοντας και ψάχνοντας για κάποιους και στο τέλος πιθανώς για εκείνο τον ένα, που, αν τον προσδιορίσουμε ακόμη και ως super hero, να μην έχουμε κάνει και λάθος. Άσε που σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σε κρίνει άλλος παρά μόνο η Ιστορία και πάντα με βάση τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που σου δόθηκαν ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν σου δόθηκαν ποτέ.

Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, με λιγότερα ή περισσότερα κοινά στοιχεία, αντίστοιχη θα μπορούσε να θεωρηθεί η περίπτωση του τελευταίου των μεγάλων μιας άλλης ποδοσφαιρικής και όχι μόνο εποχής, του φίλου μου Σάββα Παπάζογλου.

"Το επόμενο παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας ήταν στις 10 Νοεμβρίου 1957 με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958. Στο ξενοδοχείο 'Μόσχα' του Βελιγραδίου κατέλυσε η εθνική ομάδα και το προηγούμενο απόγευμα έγινε το 'μοιραίο'.

Όλοι ήταν μαζεμένοι στο σαλόνι του ξενοδοχείου μαζί με δημοσιογράφους, διάφορα άλλα στελέχη της ομάδας και κάποιους 'κοντινούς'. Η γιουγκοσλαβική τηλεόραση έδειχνε την ιστορία της Λάικα.

Με τον Σάββα Παπάζογλου να εκθειάζει το επίτευγμα λέγοντας: 'Mε αυτό που κατάφεραν οι Ρώσοι άνοιξαν οι ουρανοί για το Διάστημα και τον άνθρωπο'. Έπειτα από συζήτηση, ενστάσεις και αντιρρήσεις, αποφασίστηκε να γίνει ψηφοφορία. Η νίκη της Λάικα συντριπτική. Η ιστορία του Σάββα Παπάζογλου με την Εθνική μας Ομάδα είχε λάβει τέλος.

Οι 'κοντινοί' με την Εθνική Ομάδα είχαν... στείλει τις αναφορές τους. Χαρακτηριστικός και εξαιρετικά παραστατικός ο διάλογος ανάμεσα στον Χρήστο Σβολόπουλο (απεσταλμένο του συγκροτήματος Λαμπράκη) και τον Σάββα Παπάζογλου.

- Χρήστος Σβολόπουλος: 'Σάββα να στείλω κάτω το αποτέλεσμα;', Σάββας Παπάζογλου: 'Aσ΄το, κύριε Χρήστο, έχει φτάσει ήδη'.

Παράξενη σύμπτωση για να τελειώσει μια καριέρα στην Εθνική Ομάδα...".

"Αριστερά, πολιτική και ποδόσφαιρο". Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε σε μια από πολλές απόψεις δύσκολη συγκυρία. Με την Αριστερά και το ποδόσφαιρο να είναι δεκαετίες τώρα διαχρονικά άρρηκτα συνδεδεμένες και με την κυβέρνηση να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των μεγάλων αρρυθμιών στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν μεγάλες για μένα "αποκαλύψεις". Οι Social Waste, ένα μουσικό συγκρότημα με μεστό στίχο που δίνει ένα άλλο νόημα στο πολιτικό τραγούδι των ημερών μας. Η συνέντευξη που μου παραχώρησαν για τις ανάγκες του βιβλίου αποτελεί ιδιαίτερο ενθύμιο.

Ο ποδοσφαιρικός Αλέξης Τσίπρας. Μια σημαντική επίσης "ανακάλυψη" και "αποκάλυψη". Ένας φίλαθλος με άριστη γνώση και κυρίως επίγνωση για τα θέματα και ζητήματα του ποδοσφαίρου, χωρίς να κρύβεται καθόλου, κάνοντας μάλιστα και την έντονη αυτοκριτική του:

"...Τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε τη 'χαμένη τιμή' του ποδοσφαίρου. Και θεωρώ πως ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας είναι πως φέτος το πρωτάθλημα είναι πιο πενηνταρίσιο, για να χρησιμοποιήσω μια ποδοσφαιρική έκφραση.

Ο Ατρόμητος ήταν πρώτος για κάποιο διάστημα, υπάρχει μάχη της κορυφής, λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα της διαιτησίας, προχώρησαν κάποιες εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς. Αυτά όλα, για να είμαι ειλικρινής, δεν σημαίνουν ότι έχουμε καταφέρει να λύσουμε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες το ελληνικό ποδόσφαιρο...".

Μια συνέντευξη ιδιαίτερο επίσης ενθύμιο σε μια δύσκολη συνθήκη. Με την αναφορά - στήριξη στην "επαναστατική" ομάδα της Μαδρίτης, τη Ράγιο Βαγιεκάνο, και την γνώση της ιστορίας της να συγκινεί και να σε κάνει να σκέφτεσαι πολλά για έναν άνθρωπο που είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.

Δεκαεπτά γνωστές και περισσότερο άγνωστες ποδοσφαιρικές ιστορίες που παρουσιάζονται με έναν κάποιο κινηματογραφικό τρόπο και πλοκή, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον διαβάσει το βιβλίο να προσθέσει ένα λιθαράκι στις γνώσεις του για μια "σχέση" που για πολλούς μπορεί να θεωρείται ετερόκλητη, έχει όμως τόσα κοινά στοιχεία ώστε μπορούν να πείσουν ακόμη και τον πιο δύσκολο αναγνώστη.

Τυχόν συγγραφικά έσοδα που θα προκύψουν από την προσφορά της εφημερίδας θα δοθούν εξ ημισείας στο Μουσείο Εξορίστων Αη-Στράτη και στο Μουσείο Εξορίστων Μακρονήσου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL