Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ΠτΔ για τη συμφωνία στο Eurogroup / "Η 21η Ιουνίου μένει στην Ιστορία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ΠτΔ για τη συμφωνία στο Eurogroup / "Η 21η Ιουνίου μένει στην Ιστορία"

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην φόρεσε γραβάτα στο Προεδρικό, ωστόσο δεν έκρυψε τη βαθιά ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα στο Λουξεμβούργο λέγοντας στον Προκόπη Παυλόπουλο: “Δεν θα το γλιτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα", καθώς "τα στοιχήματα πρέπει να πληρώνονται όταν κερδίζονται".

“Το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο, είχαμε μια ιστορική συμφωνία”, “η 21η του Ιούνη του 2018 μένει στην Ιστορία ως μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα” τόνισε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του Eurogroup. Σημείωσε ότι διαμορφώνουν μια συμφωνία "που είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι οι προσδοκίες των αγορών" και που "ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα οκτώ χρόνια προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη".

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τον “συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων", αλλά αντίθετα “εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των Μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων".

Εξήγησε ότι πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα για να υλοποιεί τους στόχους. Εκτίμησε ότι “ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται" τόσο μέσα στο 2018 "όσο κυρίως τα αμέσως επόμενα χρόνια από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται", τη δυναμική που θα αναπτυχθεί από τη θετική ανταπόκριση των αγορών με ένα κύμα επενδύσεων που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε όλο το διάστημα ο Πρ. Παυλόπουλος και τον αταλάντευτο προσανατολισμό του στην άποψη ότι πρέπει η χώρα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

"Έκανα το χρέος μου" είπε ο Πρ. Παυλόπουλος. Υποστήριξε ότι “η απόφαση για την παραμονή στην ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού" και ότι "κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα που έγινε τότε το τμήμα του ελληνικού λαού που είπε ‘Όχι’, ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη".

Αφού εξήρε τη δήλωση του Ζ.Κλ. Γιούνκερ ότι “αποτίει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη", υπογράμμισε ότι όλοι, και πρωτίστως οι εταίροι μας, πρέπει "να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε".

Ο ΠτΔ έστειλε ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον. Επισήμανε ότι “οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας", αλλά και αυτούς που διαμόρφωσαν τα προγράμματα, κάτι που "είναι πια αποδεδειγμένο". Για να υπογραμμίσει: "Πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας αυτά τα λάθη που έγιναν τότε, σε ό,τι αφορά το μέλλον, κατά την εφαρμογή αυτών που χθες συμφωνήσαμε. Αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της Ε.Ε.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL