Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αμηχανία και νευρικότητα για την "ιστορική συμφωνία" / Διπλή ονομασία από Μητσοτάκη και για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμηχανία και νευρικότητα για την "ιστορική συμφωνία" / Διπλή ονομασία από Μητσοτάκη και για το χρέος

Από μικροκομματική οπτική γωνία και με έντονη νευρικότητα προσεγγίζει τις εξελίξεις που αφορούν το μέτωπο της οικονομίας η Ν.Δ., καθώς υποβαθμίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup και συνεχίζει να αναμασά τις αναφορές περί “4ου Μνημονίου”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει αυτή την τακτική προαναγγέλλοντας -μέσω γραπτής δήλωσης- κατάθεση πρότασης στη Βουλή “για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και εκεί ο κ. Τσίπρας θα απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά στα οποία συμφώνησε για την επόμενη μέρα της χώρας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε την οδό της... παρερμηνείας του χθεσινού διαλόγου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο κ. Τσίπρας, υμνώντας τη φιλοευρωπαϊκή στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2015, χωρίς ντροπή ομολόγησε δημοσίως πως με το δημοψήφισμα έπαιξε την Ελλάδα στα ζάρια, χωρίς να τον ενδιαφέρει η έξοδός της από το ευρώ. 'Είχατε δίκιο' λέει τώρα στους πολίτες που πριν από τρία χρόνια απαξίωνε, ενώ διεκδικούσαν το αυτονόητο: την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη” τόνισε σε γραπτή του δήλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όξυνε τη ρητορική του τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός “θρασύς και αλαζόνας, εξακολουθεί να προσβάλλει τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Και αστειεύεται με γραβάτες και άλλες φαιδρότητες, ενώ θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις επιλογές του.”

Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μέσω Τwitter είχε χαρακτηρίσει “θετικές” τις αποφάσεις για το χρέος, στη δήλωσή του προτίμησε να κάνει... βήματα οπισθοχώρησης. “Η ρύθμιση που πήρε για το χρέος απέχει πολύ όχι μόνον από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της ήδη από το 2012”. Λησμόνησε δε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε κηρύξει το χρέος βιώσιμο και πως η απόφαση του 2012 προέβλεπε μέτρα ελάφρυνσης στο απροσδιόριστο "κοντινό μέλλον, αν και όταν χρειαστεί"...

Δ. Τζανακόπουλος: “Μην ποντάρουν όλα τα λεφτά τους σε αυτή την αντιπολίτευση”

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από τα προνομοθετημένα μέτρα μιλώντας για νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε τη Ν.Δ. “να μην ποντάρει τα λεφτά της σ’ αυτήν την αντιπολίτευση» και συμπλήρωσε ότι "η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα υπερπλεονάσματα, εφόσον δημιουργηθούν, για την ελάφρυνση των πιο αδύναμων στρωμάτων”. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χρησιμοποιώντας ως πάτημα και τη στάση της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό", τόνισε ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρα ένας αποτυχημένος πρόεδρος της Ν.Δ., ένας αποτυχημένος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας πολιτικός απατεώνας».

Χρ. Σταϊκούρας: "Γιατί να πανηγυρίσουμε;"

Τη... δυσαρέσκειά του για τη λήξη του καθεστώτος των προγραμμάτων προσαρμογής δεν έκρυψε και ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Γιατί να πανηγυρίσουμε ως χώρα, που βγαίνουμε από το πρόγραμμα με ένα καθεστώς διαφορετικό από τις άλλες χώρες; Γιατί να πανηγυρίσουμε ότι από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ περισσεύουν 24,1 δισεκατομμύρια;» διερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FΜ».

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι “η ρύθμιση του χρέους δεν είναι τίποτα το φοβερό... Δεν μιλάμε για μείωση χρέους. Με το 'τρισκατάρατο PSI' πήραμε 120 δισεκατομμύρια διαγραφή χρέους, τώρα δεν πήραμε καμία μείωση».

Ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης μέσω της εκπομπής του στα parapolitika.gr τόνισε ότι τα μέτρα “για την ελάφρυνση του χρέους απλά μειώνουν την επιβάρυνση που προέκυψε από τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015”.

Αντώναρος - Καραχάλιος αδειάζουν Μητσοτάκη

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση ωστόσο κινούνται με δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικά πρόσωπα “καραμανλικής" προέλευσης. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος στηλίτευσε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας στο Facebook σε αιχμηρούς τόνους:

“Οι σημερινοί θεσιθήρες του 'Όχι σε όλα' πρέπει να αντιληφθούν ότι η γραμμή που ακολουθούν είναι πολιτική μειοψηφίας. Εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς εκλογές. Τώρα έχει τη δυνατότητα να κάνει ο ίδιος εκλογές. Εσωκομματικές εκλογές. Να ζητήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Να δει αν έχει ακόμη την εμπιστοσύνη της. Έχει τα κότσια να το κάνει;".

Ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή Νίκος Καραχάλιος με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γράφει πως «η χώρα εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο 'νέας κανονικότητας' μετά την επίπονη οκταετία των τριών Μνημονίων», ενώ, αναφερόμενος στη Ν.Δ., μιλά για «ακραίες φωνές που έβαζαν και βάζουν το εφήμερο κομματικό όφελος πάνω από αυτό της πατρίδας»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL