Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ομιλία Τσίπρα στις Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. στο Ζάππειο / Η μέρα ανήκει σε αυτούς που σήκωσαν τη χώρα στην πλάτη τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλία Τσίπρα στις Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. στο Ζάππειο / Η μέρα ανήκει σε αυτούς που σήκωσαν τη χώρα στην πλάτη τους

“Το εισιτήριό μας για τη νέα εποχή”. Με αυτή την παρομοίωση και φορώντας συμβολικά κόκκινη γραβάτα, ο Αλέξης Τσίπρας συμπύκνωσε τη σημασία μιας ιστορικής συμφωνίας που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Πέμπτης, με την οποία “η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα”. Η μέρα, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ανήκει στα θύματα της κρίσης, σ' αυτούς που σήκωσαν τη χώρα στην πλάτη τους.

Από το αίθριο του Ζαππείου, απευθυνόμενος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός μίλησε για το πέρασμα σε μια νέα περίοδο που σηματοδοτεί για τη χώρα και τους πολίτες η απόφαση που πάλεψε και κέρδισε η κυβέρνηση, τον ορίζοντα που διαγράφει για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ αποδόμησε την αντιπολιτευτική γραμμή περί “τέταρτου Μνημονίου” και “επιτροπείας”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις της “ιστορικής απόφασης” του Εurogroup με την οποία "το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο". Εξήγησε ότι η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους συνιστά πειστική λύση για τις αγορές, για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς την ανάγκη νέου δανείου ή μιας προληπτικής γραμμή στήριξης. Υπενθύμισε πως, όταν η κυβέρνηση έδινε αυτή τη μάχη, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτική γραμμή και άρα νέο Μνημόνιο. Επισήμανε δε πως όποιος διατρέξει τη συμφωνία θα δει ότι δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Αποδόμηση της αμήχανης αντιπολίτευσης

Στηλίτευσε έντονα τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία αδυνατεί να παραδεχθεί την ήττα της και αμήχανη επιχειρεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Σχολίασε πως καταλαβαίνει τη στενοχώρια του κ. Μητσοτάκη, που ζήτησε και συζήτηση στη Βουλή, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας αποδόμησε τις αιτιάσεις που διατυπώνουν αναφορικά με το καθεστώς της μεταμνημονιακής παρακολούθησης καθώς και για "τέταρτο Μνημόνιο”, υπογραμμίζοντας όσο πιο καθαρά γίνεται ότι "ο μνημονιακός καταναγκασμός έλαβε τέλος", καθώς πλέον τα πολιτικά μέσα για την επίτευξη των στόχων ανήκουν αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Ως προς το καθεστώς παρακολούθησης, η μόνη διαφορά από τις άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα είναι ότι, αντί για δύο αποστολές τον χρόνο, θα οργανώνονται τα πρώτα χρόνια τέσσερις, οι οποίες θα καταλήγουν ενδεχομένως σε αναφορές για την πορεία της οικονομίας που θα λαμβάνονται υπόψη αλλά δεν θα υποχρεώνουν την κυβέρνηση να τις υιοθετεί κατά γράμμα στον βαθμό που υλοποιεί τους δημοσιονομικούς της στόχους. Κοινώς: Η Ελλάδα πλέον θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και το μέλλον της.

Η νέα περίοδος

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη νέα περίοδο που εκκινεί με τις αποφάσεις, όπου τη θέση της λιτότητας παίρνει η κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέση της αγωνίας η ανακούφιση και της εξαίρεσης η κανονικότητας. Κι αυτό διότι μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια μια κυβέρνηση του λαού επιλύει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε η ίδια, αλλά της το κληροδότησε το “παλιό καθεστώς” της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μίλησε για το σημείο όπου βρισκόταν η χώρα όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, σημειώνοντας την εργώδη προσπάθεια που χρειάστηκε να καταβάλει για να επιτελέσει το αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της, ακόμα και μέσα από δύσκολες αποφάσεις και συμβιβασμούς, ωστόσο χωρίς να “δειλιάσει”. “Φτάσαμε έως εδώ. Φτάσαμε στο τέλος των Μνημονίων”.

“Γι' αυτό μπορούμε σήμερα να είμαστε 'περήφανοι'” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα γίνεται ξανά μια κανονική χώρα, ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία, ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη, στηρίζεται ξανά στα πόδια της.

Δεν επιστρέφουμε στην Ελλάδα του χθες

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιστρέψουμε στην “Ελλάδα του χθες”. Σημαίνει το αντίθετο. Δηλαδή ότι η χώρα μπορεί πια με τις δικές της δυνάμεις να οικοδομήσει την Ελλάδα του μέλλοντος.

Αυτό θα γίνει με τη χώρα να συνεχίζει στον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα σέβεται τις δεσμεύσεις μας "αλλά θα βάζει τέλος στη λιτότητα". Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται θα δίνει τη δυνατότητα για στοχευμένες ελαφρύνσεις (σ.σ.: έχει μιλήσει ειδικότερα και για μείωση των φόρων το 2019), για υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας. Σημαντική παράμετρος και οι μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης και η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Βασική δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους είναι να μην πάρει πίσω τις κεντρικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει και να πετυχαίνει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη για τη συμβολή και την ακούραστη προσπάθειά τους.

Εδώ φτάσαμε μαζί, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η 21η Ιουνίου θα μείνει στην Ιστορία ως μια σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μια ιστορική μέρα στην οποία έφτασαν μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Μέσα από μια συμμαχία, που συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε απ’ τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος, ο φόβος του οποίου μεγαλώνει καθώς μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, που ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας που επετεύχθη, ο δεύτερος για την απόδοση δικαιοσύνης έχει ακόμη πολλές μάχες να δοθούν. Γεγονός που “τρέμουν σήμερα οι αντίπαλοί μας”. Τόνισε ότι έχουν 15 μήνες ακόμη για να πετύχουν και αυτόν τον δεύτερο στόχο, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει την εντολή του λαού τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στον απόηχο της σεναριολογίας που αναπτύχθηκε γύρω από τις εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Π. Καμμένο για όσα πέτυχαν, δείχνοντας ότι έχουν ακόμη πολλά να κάνουν.

"Ο πόλεμος είναι εκεί έξω"

Υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν ακόμη πολλές αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός, σε μια συμβολική κίνηση, έβγαλε τη γραβάτα, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την κοινωνία. "Ο πόλεμος είναι εκεί έξω" σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL