Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Πανικός και σύγχυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανικός και σύγχυση

Μέχρι προχθές η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και των φιλικών της μέσων ήταν ότι “η κυβέρνηση πούλησε τη Μακεδονία μας για να πάρει απομείωση του χρέους”. Αποδείχτηκε όμως ότι η γραμμή αυτή έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: προϋποθέτει ότι η λύση για το χρέος, αν και αποτέλεσμα μειοδοσίας, είναι από τεχνικής άποψης ικανοποιητική.

Έτσι, όταν ήρθε η λύση για το χρέος, η γραμμή άλλαξε κακήν κακώς. “Άνθρακες ο θησαυρός” φώναξαν όλοι αδυνατίζοντας μέχρι εκεί που δεν παίρνει το προηγούμενο επιχείρημά τους. Αφού άνθρακες θα ήταν ο θησαυρός ούτως ή άλλως, από πού προκύπτει η ανταλλαγή με τη Μακεδονία;

Το ζήτημα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. “Η ρύθμιση για το χρέος, για την οποία θα πανηγυρίσει η κυβέρνηση, συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το 2012” είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. Άρα τι; Είναι άνθρακες ή δεν είναι;

Τελικώς άφησαν στην άκρη το αφήγημα της “ανίερης συναλλαγής” και αναδιπλώθηκαν σε καινούργια γραμμή: η κυβέρνηση ηττάται σε τρία μέτωπα, “Μακεδονικό”, χρέος και προσφυγικό. Τώρα, στον κρυφό τους πόθο, να ξεσηκώσουν την Ακροδεξιά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτύχει η έξοδος στις αγορές και να μην κάνουν πίσω οι δανειστές από τα μέτρα το 2109 και το 2020, προσθέτουν και μία ακόμα προσδοκία: να δεχτεί η χώρα και επιπλέον πιέσεις σχετικά με το προσφυγικό στη σύνοδο της Κυριακής.

Είναι αρρωστημένοι και πανικόβλητοι. Και θα πιαστούν από οτιδήποτε νομίζουν ότι θα προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση ελπίζοντας ότι θα το καρπωθούν αυτοί. Ευτυχώς για τον τόπο είναι και πολιτικά ανίκανοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL