Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Στη Δεξαμενή των λογίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Δεξαμενή των λογίων

Ένας παλιός θρύλος, από τους πολλούς που συνοδεύουν την Αθήνα, μας αφηγείται πώς γεννήθηκε ο Λυκαβηττός.

Μια άγρια νύχτα λοιπόν με αστραπόβροντα και αντάρα η Αθηνά ξεκινάει για την Πεντέλη για να βρει έναν μεγάλο βράχο και να τον φέρει στην πόλη. Σκοπός της είναι να ψηλώσει ακόμα περισσότερο τον βράχο της Ακρόπολης, πάνω στον οποίο μελλοντικά οι Αθηναίοι θα έκτιζαν για χάρη της τον Παρθενώνα. (Αλαζονεία όμως και οι αρχαίοι μας θεοί).

Για να είναι σίγουρη μάλιστα παίρνει τον βράχο μόνη της στα χέρια και τον κουβαλάει στην Αθήνα χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια κανενός. Στον δρόμο όμως της επιστροφής η δαιμονισμένη θύελλα και το απαίσιο κράξιμο μιας κουρούνας που της προλέγει το μέλλον τη σταματούν και την πανικοβάλλουν. Η θεά, που στο σημείο αυτό εμφανίζεται από τον θρύλο φοβιτσιάρα και προληπτική, σαστίζει και, αφήνοντας κατά γης τον τεράστιο βράχο, το βάζει στα πόδια. Εκεί που πέφτει με το τεράστιο βάρος του ο βράχος που κουβάλησε η Αθηνά, σχηματίζεται ο Λυκαβηττός.

Στα χαμηλά πόδια του Λυκαβηττού βρίσκεται τώρα η Δεξαμενή με τα μεγάλα δέντρα της και την πλατεία της. Το αρχαίο υδραγωγείο της είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που μας άφησε ο Αδριανός. Οι υπόγειες σήραγγες που διαθέτει, έργο που πολλοί μηχανικοί το χαρακτήρισαν σοφό, έφερναν το νερό από τρεις κατευθύνσεις της Αττικής: την Πάρνηθα, τον Υμηττό και την Πεντέλη.

Οι πελώριες λεύκες της, τα σιδερένια της μπαλκόνια, οι μαρμάρινες διακοσμητικές γλάστρες, τα λουλούδια, τα τρεχούμενα νερά και το καφενεδάκι της συγκροτούσαν μια ολάκαιρη παραδεισένια και ολόδροση γωνιά στην πρωτεύουσα.

Το συμπαθητικό καφενεδάκι της Δεξαμενής ήταν ταυτόχρονα το στέκι, ο τόπος συνάντησης των λογίων της εποχής αλλά και της περιοχής.

Προεδρεύων και βέβαια πρόεδρος ισόβιος -ποιος άλλος- ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Κάτω από τη Δεξαμενή απλωνόταν το αριστοκρατικό Κολωνάκι -καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Είναι μία από τις νεότερες γειτονιές της Αθήνας, γι' αυτό θα επανέλθουμε...

* Ο Άγγελος Μανταδάκης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για τον Πολιτισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL