Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Οπτικές / Ταξιδεύοντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Ταξιδεύοντας

Το τρένο είναι ένα όχημα διαχρονικό, που μας επιτρέπει να συνδέουμε τις εικόνες που αντικρίζουμε στο παρόν με τις εικόνες της μνήμης που ανακαλούνται μέσα από τις αδιόρατες και απρόβλεπτες ανακλήσεις της. Το Τρένο στο Ρουφ, αυτός ο παράδοξος τόπος των ακινητοποιημένων, παλαιών βαγονιών του ΟΣΕ, που φιλοξενεί εδώ και χρόνια ποικίλα δρώμενα, μας ωθεί σε μια διαφορετική ανάγνωση της τέχνης.

Η εικαστική ομάδα νέων καλλιτεχνών 13οφ, που έχει σμιλευτεί στο εργαστήριο του Γιάννη Καστρίτση της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, ζωογονεί φέτος το New Wagon της Αμαξοστοιχίας της. Σε μια έκθεση που κινείται πάνω στις ράγιες μιας «συλλογικής οπτικής» του τρένου και φέρει τον δίσημο τίτλο «Θέα εντός». Μορφώνεται όμως με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και υλικά του κάθε καλλιτέχνη στο παράθυρο του κουπέ που του αντιστοιχεί. Ο θεατής του μπορεί να το δει μέσα ως επιβάτης αλλά και απέξω ως επισκέπτης και να εισδύσει στο εσωτερικό του ίδιου του έργου. Έρχεται αντιμέτωπος με συνθέσεις πλασμένες με αδρές και ορμητικές πινελιές που διαδηλώνουν την επήρεια των μορφών που έχουν καθορίσει και ακολουθούν μέχρι σήμερα, μέσα στην ταχύτητα της τεχνολογικής εξέλιξης των μέσων μεταφοράς, τον δημιουργό τους. Βλέπει φιγούρες κυρτωμένες, φτιαγμένες με μεγάλες κόκκινες κηλίδες και πρόσωπα ρεαλιστικά, που έλκονται από τις υπαρξιακές φοβίες που μας κυριεύουν όταν περνούμε τις σήραγγες. Θεωρεί τις αρχαϊκές, παραδοσιακές φιγούρες που μας γαλούχησαν ως ένα κολάζ από κερματισμένα παράθυρα στον κόσμο του χθες και του σήμερα που διατρέχουμε στο διάβασμα της ζωής μας. Στέκεται για μια στιγμή σε πλακάτα κτήρια, στα, σαν γραμμένα από το χέρι μικρού παιδιού ή σαν κόμικς σκίτσα, που δίνουν την εφήμερη ανάσα του αιωρούμενου πάνω από τα κοινά προβλήματα ακροβάτη. Βυθίζεται σε τοπία αχνά και ονειρικά, πανσέληνους όπου ανιχνεύει ένα πρόσωπο και εστιάζει το βλέμμα στο μικροσκοπικό καλπάζον άλογο, τοπία εκρηκτικά ρομαντικά μέσα από τα οποία αναδύονται σκηνές από το παρελθόν. Παρασύρεται σε ένα σύμπαν εφιαλτικό, πλεγμένο με περίτεχνες γραμμώσεις και φιδίσιες, αφαιρετικές μορφές που εδράζεται στο σχηματοποιημένο λείψανο ενός προφήτη. Αφήνεται να ταξιδέψει στον χωροχρόνο της τέχνης και να ανακαλύψει τον πυρήνα της συλλογικής και της ατομικής έκφρασης.

Info: «Θέα Εντός», 13οφ Αμαξοστοιχία - Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ, Κωνσταντινουπόλεως και Αμφιπόλεως. Επιμ. Γιάννης Ψυχοπαίδης Συμμετέχουν οι: Ι. Αβραμοπούλου, Θ. Αθανασιάδης, Η. Κασσελάς, Δ. Κηπουρός, Τ. Κόντογλη, Κ. Κούρτης, Θ. Μακινατζής, Λ. Μικαγελιάν, Α. Μίχα, Ζ. Πολυχρονάκης, Ε. Προβατά, Ε. Χαραλαμπίδου. Διάρκεια έκθεσης: 14- 30 Ιουνίου. Ώρες λειτ.: 8 με 11 μ.μ. (εκτός Δευτέρας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL