Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τουρκία / Η Τσιλέρ στο πλευρό του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Η Τσιλέρ στο πλευρό του Ερντογάν

Μια παγκόσμια αρνητική πρωτιά κατέκτησε με το... σπαθί της η Τουρκία με τη μετάδοση του πρώτου τηλεοπτικού προεκλογικού μηνύματος από υποψήφιο Πρόεδρο που είναι έγκλειστος στις φυλακές, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Το μήνυμα του ηγέτη του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση λίγο μετά από την εμφάνιση - έκπληξη της Τανσού Τσιλέρ, στην μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν ανέβηκε στο βήμα, αλλά είπε ότι την έφερε στο πλευρό του Ερντογάν η "εθνική συνείδηση".

"Δεν υπάρχουν ελευθερίες χωρίς ασφάλεια" τόνισε η Τσιλέρ (γνωστή και ως πρωθυπουργός των Ιμίων), η οποία χαιρέτισε τις επιτυχίες του τουρκικού στρατού, που "γράφει ιστορία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", ενώ έκανε λόγο για μια διασπασμένη αντιπολίτευση, χωρίς κοινούς στόχους και με διαφορετικές κουλτούρες. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν μαζικά για να δώσουν πάλι ένα γερό μάθημα στη Δύση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το αφήγημα Ερντογάν για τη “μεγάλη Τουρκία” ενισχύουν οι τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία, όπου ο τουρκικός στρατός άρχισε κοινές περιπολίες με Αμερικανούς στρατιώτες στα περίχωρα της πόλης Μανμπίτζ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διακήρυξε ότι η Μανμπίτζ θα εκκαθαριστεί σταδιακά από τους "τρομοκράτες", όπως αποκαλεί η Άγκυρα τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που από την πλευρά της αναφέρει ότι έχει ήδη αποσυρθεί από την περιοχή.

Παράλληλα ο τουρκικός στρατός κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών του PKK στο βόρειο Ιράκ τροφοδοτώντας τα ΜΜΕ με εικόνες από στρατιωτικές επιχειρήσεις προς τόνωση του εθνικού... φρονήματος.

Το δεκάλεπτο του φυλακισμένου

Μέσα από τις φυλακές της Αδριανούπουλης, όπου παραμένει έγκλειστος επί ενάμισι χρόνο, ο ηγέτης του HDP Ντεμιρτάς κάλεσε τους ψηφοφόρους να σταθούν στο πλευρό της δημοκρατίας ενώ κατήγγειλε ότι το σύστημα που τον κρατά προφυλακισμένο με κατηγορίες για "τρομοκρατία" παραβιάζει ξεκάθαρα το Σύνταγμα. Αυτά που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα ενός αυταρχικού καθεστώτος, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα, προειδοποίησε ο Ντεμιρτάς στο δεκάλεπτο μήνυμα που μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι TRT.

Παράλληλα, με ανοιχτή επιστολή προς τους Ευρωπαίους, ο Ντεμιρτάς περιέγραψε τις εκλογές της 24ης Ιουνίου σαν μια επιλογή ανάμεσα στη δικτατορία και τη δημοκρατία. Σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κλείνουν τα μάτια στις αντιδημοκρατικές καταχρήσεις για να εξυπηρετήσουν βραχυπρόθεσμα συμφέροντα στην οικονομία και στο προσφυγικό, ο Ντεμιρτάς υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη:

"Έχετε σε τέτοιο βαθμό εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές αξίες, που τολμάτε να κάθεστε στο ίδιο τραπέζι με έναν άνθρωπο που υπόσχεται στους ψηφοφόρους του το κεφάλι ενός από τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της Δημοκρατίας; (...) Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς να υποχωρήσω ένα βήμα, όποιο και αν είναι το τίμημα. Γιατί γνωρίζω ότι στην Τουρκία υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που αγωνίζονται σαν και μένα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, που δεν θα κάνουν κανέναν συμβιβασμό με το αυταρχικό αυτό καθεστώς... Ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών" υπογράμμισε ο Ντεμιρτάς στην επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Le Monde”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL