Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
"FAZ": O Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στο ΕΛΚ για συμφωνία / Μητσοτάκης εσωτερικού - Μητσοτάκης εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"FAZ": O Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στο ΕΛΚ για συμφωνία / Μητσοτάκης εσωτερικού - Μητσοτάκης εξωτερικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Εικόνα πλήρους σύγχυσης παρουσιάζει η Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις του δημοσιεύματος της "FAZ" για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο “Μακεδονικό” και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα -που επικαλείται πηγές στο Βερολίνο-, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δεσμευτεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως δεν πρόκειται να ακυρώσει τη συμφωνία αλλά «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ.».

Ήδη από προχθές, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, "γαλάζιες" πηγές επεσήμαιναν πως «με αυτή τη συμφωνία δημιουργούνται τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας, διότι παράγονται έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν. Τα Σκόπια θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και στη συνέχεια σε αλλαγή του συντάγματός τους. Και είναι προφανές ότι αν τα καταφέρουν, καμία ελληνική Βουλή, είτε η παρούσα είτε η επόμενη, δεν θα είναι εύκολο να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών".

Το Μαξίμου κάλεσε άμεσα τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν "ισχύει ότι έχει δεσμευθεί επανειλημμένως πως δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία στο ονοματολογικό" και "αν ισχύει ότι ομολόγησε εκτός συνόρων πως κρατά αυτή τη στάση στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ". Καταλήγει δε ότι εάν δεν διαψεύσει άμεσα τις αποκαλύψεις της "FAZ", "επιβεβαιώνει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος αλλά και τσάμπα μάγκας".

Καθυστερημένη αντίδραση και άδειασμα από "FAZ"

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά από πολλές ώρες και ενώ ήδη το δημοσίευμα είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές από την πρώτη ώς την τελευταία του λέξη» το δημοσίευμα. Ωστόσο ο συντάκτης του ρεπορτάζ Μάικλ Μάρτενς επανήλθε μέσω Τwitter για να υπογραμμίσει ότι οι πηγές του στο Βερολίνο είπαν ότι ο Μητσοτάκης ήταν "εντάξει με μια συμφωνία" αλλά "έπρεπε να δημιουργήσει κάποιο θόρυβο για να κρατήσει ενωμένη τη Ν.Δ.". Το σχετικό tweet επικαλέστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι "ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Η υποκρισία και το εμπόριο πατριωτισμού σε όλο τους το μεγαλείο".

Παράλληλα, η Ν.Δ. επανέλαβε και χθες πως η “συμφωνία των Πρεσπών ήδη παράγει τετελεσμένα” και στην ουσία δεν μπορεί να ανατραπεί.

Η "γαλάζια" ανακοίνωση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το δημοσίευμα, επισημαίνει πως, «σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”. Επαναλαμβάνει δε πως «'μακεδονική' εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία”.

Θα καταψηφίσει τη συμφωνία

Η Ν.Δ. φρόντισε να... επιβεβαιώσει ωστόσο ρεπορτάζ της "FAZ" για μικροκομματική προσέγγιση στο εθνικό ζήτημα, τονίζοντας: «όπως ακριβώς η Ν.Δ. έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή». Συμπληρώνει σε ανάλογους τόνους πως δεν την εκπλήσσει «το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει και τα ρέστα από τη Ν.Δ. για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε», ούτε το γεγονός «ότι χαμογελούσε ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για Μακεδόνες, εννοώντας τους συμπατριώτες του».

"Γαλάζια" στελέχη προσγειώνουν τις προσδοκίες

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις δημόσιες δηλώσεις τους επικρίνουν μεν το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο κινούνται στην τροχιά διάψευσης των προσδοκιών περί ακύρωσής της στο μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στον ρ/σ 24.7: "Κάναμε ό,τι μπορέσαμε για να αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία. Αλλά όσο περνά ο καιρός δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα τετελεσμένα και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα".

Από την πλευρά της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., ο άλλοτε συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης επίσης οχυρώθηκε πίσω από τη γραμμή των “τετελεσμένων” για να εκπέμψει το μήνυμα ότι η συμφωνία δεν ανατρέπεται.

Ο Δημήτρης Σταμάτης, για να μην απογοητεύσει... εντελώς το ακροατήριο των συλλαλητηρίων, επεσήμανε ότι “οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας δεσμεύουν ώς έναν βαθμό αλλά ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα να επιχειρήσει η Νέα Δημοκρατία, κάτω από δυσχερέστατες συνθήκες, να αλλάξει σημαντικά τμήματα”.

Στο ΕΛΚ έλεγε πως δεν ήταν αρνητικός

Υπενθυμίζεται, πως η ευρωπαϊκή οικογένεια της Κεντροδεξιάς χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή τη συμφωνία, ενώ ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Έντουαρντ Κούκαν είχε αποκαλύψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυε στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ότι «δεν είναι εντελώς αρνητικός» σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Επινόησε πρωθυπουργικό mea culpa

Την οδό της παρερμηνείας στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα του 2015 επιλέγει η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη ανακαλύπτοντας... mea culpa. Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Die Welt" τόνισε πως “η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και, αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου". Κατά την “ανάγνωση” της κ. Σπυράκη, «ο κ. Τσίπρας δηλώνει μετανιωμένος για το δημοψήφισμα του 2015. Άργησε πολύ να καταλάβει ότι οι αποφάσεις του δίχασαν τους Έλληνες, κόστισαν στη χώρα 100 δισ. ευρώ και δύο αχρείαστα Μνημόνια”...

«Εδώ και μέρες ο εκνευρισμός της Ν.Δ. από τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβεται με τίποτα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και σημείωναν «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά πανικό που δεν κρύβεται στη Ν.Δ. Ίσως λίγο ξύδι να βοηθούσε...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL