Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία, ανένδοτη η Φώφη την απορρίπτει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία, ανένδοτη η Φώφη την απορρίπτει

Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - 18 Ιουνίου 2018.Τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχουν αποφασιστικό ρόλο. Εναντιωνόμαστε σε κάθε ακροδεξιά και δημαγωγική δύναμη που επιδιώκει την οπισθοχώρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των πλουραλιστικών κοινωνιών. Εναντιωνόμαστε στην αυταρχική ρητορική και πρακτική τους, που απειλεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών. Εναντιωνόμαστε σε κάθε διχαστική πρακτική αυτών των δυνάμεων, με όχημα τον ακραίο εθνικισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Για αυτούς τους λόγους, ακολουθήσαμε το πνεύμα και τις αρχές της Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτή υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη το 2003, όπου περιγραφόταν ένα εύλογος οδικός χάρτης ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες αυτής της περιοχής, όταν ικανοποιούνταν τα σχετικά κριτήρια.

Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει την συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο,

Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Φώφη Γεννηματά: Η συμφωνία δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση

Αντίθετη άποψη για την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ εξέφρασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) κ. Σεργκέι Στάνισεφ, στη συνάντησή τους στα γραφεία του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες.

«Η ένστασή μας είναι» είπε η κ. Γεννηματά, «ότι η συμφωνία αυτή που αναγνωρίζει μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και ξεκινά τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα, συντηρεί τα προβλήματα και δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση. Αντίθετα οξύνει τους εθνικισμούς και στα δυο κράτη, υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας». Ενώ επέρριψε «την αποκλειστική ευθύνη για τα σοβαρά ελλείμματα της συμφωνίας" στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργός.

Τα εύσημα στη κ. Γεννηματά έσπευσε να δώσει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης στο twitter.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL