Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Μπορούν οι κακοί να κάνουν καλά πράγματα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπορούν οι κακοί να κάνουν καλά πράγματα;

Ο πρώτος «κακός» είναι εδώ ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον (1913-1994). Μολονότι ήταν σφοδρός αντικομμουνιστής, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που σε μια εξαιρετικά τολμηρή κίνηση για την εποχή επισκέφθηκε την Κίνα και άνοιξε μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Συνέβαλε έτσι στην παγκόσμια ύφεση και ασφάλεια.

Την επίσκεψη είχε προετοιμάσει το 1971 ο σύμβουλος Ασφαλείας του Νίξον, ο αλήστου μνήμης Χένρι Κίσινγκερ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1972, ο Πρόεδρος μετέβη στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μάο, τον πρωθυπουργό Τσανγκ Κάι Σεκ και άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος.

Παρενθετικά, ο αντιπρόεδρος του Νίξον, ο ελληνικής καταγωγής Σπίρο Άγκνιου, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα εν μέσω δικτατορίας για να στηρίξει τους συνταγματάρχες, ενώ ο Νίξον δεχόταν τα πυρά των Δημοκρατικών που τον πίεζαν να σταματήσει κάθε βοήθεια προς τη χούντα...

Δεύτερος «κακός» στην ιστοριούλα μας είναι βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά γι’ αυτόν αλλά περιορίζομαι μόνο στην αποχώρησή του από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, την εμμονή του στην οπλοκατοχή παρά τις αιματοχυσίες σε σχολεία στις ΗΠΑ.

Κι όμως, αυτός ο «κακός» συνέβαλε τα μέγιστα στην αποτροπή της πυρηνικής απειλής με τη συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα.

Τι συμβαίνει λοιπόν και οι «κακοί» προβαίνουν σε καλές για τον πλανήτη ενέργειες; Άλλοι λένε ότι ανένηψαν, άλλοι ότι φροντίζουν για την υστεροφημία τους και άλλα ψυχολογικά. Στην πραγματικότητα, τα θετικά βήμα γίνονται όταν συμπίπτουν με τα συμφέροντά τους.

Στην περίπτωση του Νίξον, υπήρξε η επιδείνωση των σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση και το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Πεκίνου - Μόσχας, που έδωσαν την ευκαιρία στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Κίνα και να βάλει σφήνα ανάμεσα στις δύο μεγάλες κομμουνιστικές δυνάμεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το κλίμα ύφεσης και ειρήνης στον κόσμο.

Όσο για τον Τραμπ, η συμφωνία με τον Κιμ του επέτρεψε να επιβεβαιώσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως χωροφύλακα του ολιγοπωλίου των πυρηνικών χωρών και να βάλει πόδι σε μια χώρα που είναι ένα από τα τελευταία προπύργια ενός υποτιθέμενου κομμουνισμού.

Νά λοιπόν που οι «κακοί» μπορούν να κάνουν καλά πράγματα. Αντίφαση; Ναι, έτσι είναι η ζωή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL