Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Οι θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας

Του Όθωνα Αναστασάκη*

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, η οποία ξεκινά τη διαδικασία απεγκλωβισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το ονοματολογικό θέμα, που είχε καθηλώσει τη διπλωματία μας σε μια κυριολεκτικά στείρα αντιπαράθεση με τον βόρειο γείτονα.

Το ότι δεν κατανοούσε κανείς τις θέσεις εκτός Ελλάδας και όλοι αποκαλούσαν τη χώρα Μακεδονία στο εξωτερικό είναι γνωστό. Το ότι ο όρος Μακεδονία συνέχιζε να χρησιμοποιείται και είχε παγιωθεί στο όνομα της γειτονικής χώρας είτε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας είτε ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι επίσης αυτονόητο.

Η συμφωνία φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην κεντροαριστερή άποψη και διανόηση στα εξωτερικά ζητήματα, που είχε πάντα πιο μετριοπαθή στάση στο “Μακεδονικό” αλλά δεν τολμούσε να μιλήσει, και δίνει επιτέλους ένα επιχείρημα μια σειρά σε μετριοπαθείς πολίτες να στηρίξουν την θέση τους. Με αυτή τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κοντά σε πιο τεχνοκρατικές απόψεις της ελληνικής κοινωνίας.

Μέχρι τώρα το θέμα της ονομασίας ήταν ένα ταμπού στο οποίο η συμφωνία αυτή βάζει φρένο. Από εδώ και πέρα το “Μακεδονικό” έχει δύο απόψεις στην Ελλάδα. Ο διάλογος έχει ξεκινήσει σε συγκεκριμένη βάση για πρώτη φορά και η μετριοπαθής πλευρά έχει αποκτήσει φωνή, επιχείρημα και όνομα να αποκαλέσει τη «χώρα χωρίς όνομα».

Είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου να εστιάσει κανείς στις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας και να ξεκινήσει έναν διάλογο σε κοινωνικό επίπεδο. Η πλευρά που υποστηρίζει τη συμφωνία έχει μια σειρά επιχειρήματα να αναδείξει.

Η συμφωνία:

* Αντικαθιστά την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με σύνθετο προσδιορισμό και κατοχυρώνει το αρχαίο ελληνικό παρελθόν στην ελληνική πλευρά. Η παραχωρήσεις της άλλης πλευράς είναι προφανείς σε σύγκριση με την προηγούμενη ακραία κατάσταση.

* Ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία με τα δυτικά Βαλκάνια, από τα οποία η Ελλάδα είχε περιθωριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για οικονομικούς αλλά και διμερείς λόγους με την ΠΓΔΜ.

* Συμπεριλαμβάνει μια σειρά θεμάτων που αφορούν θέματα διμερούς συνεργασίας και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρέπει να αναδειχθούν.

* Δημιουργεί ένα πρώτο σημαντικό προβάδισμα για την επίλυση διμερών διαφωνιών στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας δείχνοντας τον δρόμο για το άλλο μεγάλο θέμα των Βαλκανίων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Η Ελλάδα μπορεί να εμφανιστεί ως μια αξιόπιστη τρίτη δύναμη στο διεθνές περιβάλλον, στην επίλυση αυτής της σημαντικής διαφοράς που ταλανίζει τα δυτικά Βαλκάνια.

* Βάζει την Ελλάδα δυναμικά στο οικονομικό και πολιτικό παιγνίδι των Βαλκανίων και η χώρα «βρίσκει τον παλιό καλό εαυτό της» σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία έχει αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή και ιδιαίτερα στη γειτονική χώρα.

* προσδίδει στη χώρα σημαντική αξιοπιστία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας.

* Επιτρέπει στη Ελλάδα να ζητήσει ανταλλάγματα στο οικονομικό πεδίο από την Ε.Ε. και πολιτικά από τις ΗΠΑ.

Για την ανάδειξη όλων αυτών των προτερημάτων χρειάζεται η κυβέρνηση να συνταχθεί με όλες τις φιλικές φωνές στον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και άλλους φίλα προσκείμενους -στο θέμα του “Μακεδονικού”- χώρους και να συντάξει μια εναλλακτική φωνή στον εθνικισμό.

* Ο Όθωνας Αναστασάκης είναι διευθυντής του European Studies Centre / South East European Studies στο St Antony’s College της Οξφόρδης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL