Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Το τυφλό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο / Βουλή: Έπεσαν οι μάσκες για Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τυφλό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο / Βουλή: Έπεσαν οι μάσκες για Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Οι αποκαλύψεις χθες στη Βουλή -και μάλιστα με δεκάδες μη απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών- για το τι και πώς διαπραγματεύονταν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με την ΠΓΔΜ αποδεικνύουν ότι η διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση ξεκίνησε κυριολεκτικά σε υπονομευμένο έδαφος. Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντιστρέψει την αρνητικά διαμορφούμενη πραγματικότητα όσον αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ, την οποία όλοι από "Μακεδονία" θα την αποκαλούν "Βόρεια Μακεδονία".

Η εξέλιξη αυτή είχε τεκτονικές επιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι εντυπώσεις από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που έκαναν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (π.χ. όνομα "Μακεδονία - Σκόπια" ή όνομα μόνο για διμερή χρήση) ήταν καταλυτικές, ειδικά από την ώρα που αποκαλύπτεται ότι έδιναν στα Σκόπια περισσότερα από όσα έδωσε η σημερινή κυβέρνηση στη συμφωνία που απορρίπτουν. Για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη, έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι δεν ήθελε αλλαγή συντάγματος (άρα και erga omnes) λέγοντας στον υπουργό της ΠΓΔΜ Μιλόσοσκι ότι "η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το Σκοπιανό σύνταγμα"!

Αλ. Τσίπρας: Θα τα πούμε όλα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει ότι στην πρόταση δυσπιστίας "θα τα πούμε όλα" και ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ, διότι η ίδια η Ν.Δ. φρόντισε να αποκαλύψει την αλλαγή ηγεσίας που έχει συμβεί στο Μοσχάτο. Η πολιτική κυριαρχία της ακραίας δεξιάς πτέρυγας και της τυφλής αντιπολίτευσης στη Ν.Δ. ήταν καταφανής και έφερε πολιτικό διαζύγιο με λελογισμένες φωνές που προσβλέπουν στη συντηρητική παράταξη.

Αντ. Σαμαράς, ο αρχηγός του Κ. Μητσοτάκη

Στο φόντο του προέδρου της Ν.Δ. ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι είναι ο κυρίαρχος του κόμματος - κυρίαρχος και επί του αρχηγού του κόμματος. Μαζί του είναι και ο ΛΑΟΣ. Με τον Άδωνι Γεωργιάδη να φωνάζει στη Βουλή για το όνομα "Μακεδονία" όταν μόλις πριν από ένα έτος τόνιζε ότι "από το 2008 η εθνική θέση είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων"!

Με ένα μόνιμα θυμωμένο ύφος και με το δάχτυλο υψωμένο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους της οξύτητας όχι επειδή δεν πιστεύει στην ανάγκη λύσης του ονοματολογικού -αυτό ούτε ο πρωθυπουργός δεν του το χρέωσε- αλλά γιατί πιστεύει ότι "δικαιούται" να επενδύσει πολιτικά σε ένα θέμα όπου θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έχει κόστος. Ωστόσο δεν εξήγησε στους συνομιλητές του γιατί έπρεπε η κριτική να γίνεται από ακραίες θέσεις, όπως η κατηγορηματική άρνηση να υπογραφεί η συμφωνία ή μη χρήση του όρου "Μακεδονία" - θέσεις που τον απομόνωσαν ακόμη περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η στάση αυτή είναι που έκανε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να μιλά για "εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας" που τροφοδότησε και τη Χρυσή Αυγή και απελευθέρωσε τα αντιδραστικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαλύεται

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., όπου η πρόταση δυσπιστίας λειτούργησε συγκολλητικά, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το έφερε στο χείλος της διάσπασης. Η συμβουλή "ψυχραιμία" του Κώστα Σημίτη στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη όταν συναντήθηκαν στον διάδρομο της Βουλής είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. όλη η ηγεσία (Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος) διαφώνησε με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία, μόνη εναντίον όλων, τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Στο Ποτάμι οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός διαφώνησαν με τον επικεφαλής του κόμματος που αναγκάσθηκε να είναι "ψύχραιμα" υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Πάντως η πιο ηχηρή αντίδραση κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήρθε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES). Ο πρόεδρός του Σεργκέι Στάνισεφ τόνισε ότι "όλοι οι προοδευτικοί και τα κράτη - μέλη του PES στην Ευρώπη κατανοούν και εκτιμούν τις άοκνες προσπάθειες και τη βαθιά δέσμευση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Επέδειξαν σε όλους μας θάρρος και ηγετικά προσόντα" - προφανώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει στους προοδευτικούς πολίτες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL