Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Το λυκόφως της καγκελαρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το λυκόφως της καγκελαρίου

Πριν ακόμη ξεκινήσουν τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου να ανακηρύσσουν την Άνγκελα Μέρκελ ως “ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου”, η καγκελάριος είχε αποκτήσει εντός της χώρας της τη φήμη ότι δεν πτοείται από τους ισχυρούς άνδρες του γερμανικού πολιτικού συστήματος, είτε είναι αντίπαλοι είτε κυρίως “φίλοι”. Όσοι αμφισβήτησαν την εξουσία της εντός του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Ακόμη και ο κατά κοινή ομολογία ισχυρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουδέποτε αποπειράθηκε να την αμφισβητήσει δημόσια -έδινε πάντοτε μάχη να την πείσει για τη δική του γραμμή.

Αυτά κάποτε. Τώρα η Μέρκελ μόνο ισχυρή δεν είναι. Εάν ήταν, θα είχε ήδη απολύσει τον υπουργό της των Εσωτερικών -και πρόεδρο του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών- Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος ανήγγειλε, κόντρα στη εκπεφρασμένη θέλησή της, ότι θα στείλει την ομοσπονδιακή αστυνομία στα σύνορα να στέλνει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν “ταυτοποιηθεί” σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ο οποίος συμμάχησε με τους ακροδεξιούς ομολόγους του της Αυστρίας και της Ιταλίας, την ώρα που η καγκελάριος προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει μέσα στην Ε.Ε.

Όμως, δεν μπορεί να τον απολύσει. Ούτε καταφέρνει να τον κάνει να πειθαρχήσει στην κυβερνητική γραμμή για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Ο Ζέεχοφερ είχε βγει στα κάγκελα από το 2015, όταν η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα, αλλά τότε έμενε στα λόγια. Τώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πράξεις. Κι όχι μόνο επειδή έχει εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο και φοβάται τις διαρροές προς τα ακροδεξιά. Αλλά κι επειδή οραματίζεται, όπως πολλοί στο κόμμα της Μέρκελ, μια "συντηρητική επανάσταση". Προφανώς στον δρόμο που χάραξαν ο Όρμπαν, ο Κατσίνσκι κι ο Σαλβίνι.

Όλα δείχνουν ότι τα χρόνια της ισχύος της Μέρκελ τελείωσαν. Δυστυχώς, όχι εξαιτίας της επιμονής της στην πολιτική της λιτότητας και στον δημοσιονομικό κορσέ στην Ε.Ε.. Αλλά επειδή στο προσφυγικό τήρησε το 2015 την "ευρωπαϊκή αξία" της αλληλεγγύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL