Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε καθαρή απόφαση για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε καθαρή απόφαση για το χρέος

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για “μια απόφαση καθαρή” για το ελληνικό χρέος, “με σαφές μήνυμα στις αγορές και χωρίς αστερίσκους”, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου του "Economist". Μάλιστα, συμπλήρωσε πως αναμένει μια καθαρή απόφαση, "γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος τόνισε: “Ολοκληρώσαμε χθες (σ.σ. προχθές) με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εγκαίρως τις τελευταίες μας υποχρεώσεις όπως προβλέπονται στο τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης και μας χωρίζει σχεδόν μια εβδομάδα από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα αποφασιστούν και θα εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους”.

Δίνοντας τον τόνο για την επόμενη ημέρα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο κόβουμε τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή” και συμπλήρωσε με νόημα: “Ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό της θετικό νόημα εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο”, ενώ κατέληξε: “Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την άμεση μείωση της ανεργίας”.

Την ίδια στιγμή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωζώνη του αύριο λέγοντας "μόνο οι κανόνες δεν επαρκούν για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον σημερινό κόσμο", συμπληρώνοντας ότι "είναι καιρός, στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου για τη νέα Ευρώπη των λαών που θέλουμε, να δώσουμε προτεραιότητα στη μείωση των ανισοτήτων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής συμμετοχής", για να συμπληρώσει με νόημα: "Η λιτότητα όχι απλά δεν είναι μονόδρομος, είναι ιστορικό λάθος".

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: "Το σίγουρο είναι ότι μια χώρα που τρία χρόνια πριν ήταν μέρος της κρίσης, αν όχι η ίδια η κρίση στην Ευρώπη, σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης για την Ευρώπη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL