Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη / Δώσε αίμα, μοιράσου τη ζωή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη / Δώσε αίμα, μοιράσου τη ζωή

«Να είσαι εκεί για τον άλλο. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη 2018, με τη διοργάνωση του φετινού εορτασμού να την έχει αναλάβει η Ελλάδα έπειτα από αίτημα του υπουργείου Υγείας. Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από το 2004 ως η ημέρα που τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης που προσφέρει λίγο από τον χρόνο του και το αίμα του για τους άλλους ανθρώπους. Με στόχο την αύξηση των συνειδητοποιημένων εθελοντών αιμοδοτών, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας διοργάνωσαν από την 1η Μαρτίου - Ημέρα των Μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ - καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα ζητήματα της προσφοράς αίματος σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΠΟΥ αλλά και εκπροσώπων από τα κέντρα αίματος της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου από το πρωί φιλοξενούνται στον χώρο αιμοδοτικοί σύλλογοι, δρώμενα, εικαστικές εκθέσεις, συζητήσεις ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Haig Yazdjian και String Demons, σε μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, με δωρεάν είσοδο.

«Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας μας και ότι απέναντι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Άλλωστε, η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό» είναι το μήνυμα του υπουργείου Υγείας για την ανάληψη φέτος από την Ελλάδα της διοργάνωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη. Μέχρι σήμερα, δεκατέσσερις χώρες έχουν αναλάβει από τον ΠΟΥ την ευθύνη της διοργάνωσης υπογραμμίζοντας την “παναθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος”. Η 14η Ιουνίου επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Πρόκειται για την ημέρα γενεθλίων του Γερμανού γιατρού Κarl Landsteiner, ο οποίος το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους, ενώ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930.

Πρωτιά για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι σήμερα η πρώτη χώρα σε αριθμό εθελοντών αιμοδοτών κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Στη χώρα μας δεν υπάρχει έλλειμμα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό που λείπει είναι ένα οργανωμένο σύστημα προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο. Η συνεχής και συστηματική ενημέρωση νικάει τον φόβο και την αδιαφορία” τονίζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Ρόλος του ΕΚΕΑ είναι, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός και συντονισμός του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας της χώρας, η εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αίματος για τις ανάγκες των ασθενών και ο έλεγχος των υπηρεσιών αιμοδοσίας. Συνολικά, το 2015 συλλέχθηκαν 576.805 μονάδες αίματος, ωστόσο το 38% προέρχονταν από συγγενείς και μόνο το 55% από εθελοντές αιμοδότες. Ο βασικός στόχος είναι να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της εθελοντικής αιμοδοσίας, δηλαδή να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες που προσφέρουν αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα για οποιονδήποτε άγνωστο συνάνθρωπο το έχει ανάγκη, καθώς οι αιμοδότες συγγενικού περιβάλλοντος είναι εκείνοι που δίνουν αίμα για κάποιον δικό τους συγγενή ή φίλο. Όπως επισημαίνεται πάντως, αν το 2% του πληθυσμού μιας χώρας δίνει συστηματικά αίμα, τότε η χώρα αυτή θα έχει αυτάρκεια σε αίμα. Στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε περίπου 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες που να προσφέρουν προγραμματισμένα αίμα δύο έως τρεις φορές τον χρόνο.

Αλ. Τσίπρας: Δημιουργική απάντηση στην κρίση

“Είναι τιμή για τον ελληνικό λαό να αποδεικνύει και στο πεδίο της εθελοντικής αιμοδοσίας ότι η μοναδική δημιουργική απάντηση στην κρίση είναι η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης” δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρωτιά της Ελλάδας στον αριθμό εθελοντών αιμοδοτών κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της. “Η πρωτιά αυτή μας κάνει περήφανους και θέτει τον πήχη ακόμη ψηλότερα ώς την πλήρη κάλυψη των ετήσιων αιμοδοτικών αναγκών της χώρας μας” σημείωσε, τονίζοντας πως “ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται ότι το ανθρώπινο μεγαλείο κρύβεται σε τέτοιες, αθόρυβες και μικρές, προσωπικές υπερβάσεις». Μηνύματα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη έστειλαν μέσω του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Μπορεί να δώσει αίμα κάποιος που:

* Είναι 18 - 65 χρόνων.

* Αισθάνεται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας.

* Δεν έχει κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα με την υγεία του.

* Έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα τουλάχιστον πέντε ώρες.

* Έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα ή έχουν περάσει τρεις ώρες από ένα πλήρες γεύμα.

ΔΕΝ πρέπει να δώσει αίμα όποιος:

* Έχει νοσήσει από ηπατίτιδα ή AIDS.

* Έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

* Έχει περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη τους τελευταίους έξι μήνες.

* Έχει σεξουαλικό σύντροφο που ανήκει σε κάποια από τις πιο πάνω κατηγορίες.

* Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό σύμφωνα με τον ΠΟΥ

* Ο μέσος όρος ζωής του πληθυσμού έχει αυξηθεί, συνεπώς αυξάνονται και οι πιθανότητες για μετάγγιση

* Η εξέλιξη της ιατρικής με την εφαρμογή σύγχρονων χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπευτικών μεθόδων απαιτεί μεγάλες ποσότητες αίματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL