Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ν. Βούτσης: Δεν χωρούν τακτικισμοί, προσχηματικές αιτιάσεις στο κατώφλι της λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Δεν χωρούν τακτικισμοί, προσχηματικές αιτιάσεις στο κατώφλι της λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ

προσχηματικές και συνταγματικά μετέωρες αμφισβητήσεις για την δημιουργία εντυπώσεων, να γίνει διάλογος για αυτά που έχει κερδίσει η Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Εντός της εβδομάδας θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή με χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού (δείτε αναλυτικά τι προβλέπει στο τέλος του κειμένου), όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δευτερολογίες και θα τριτολογήσει ο πρωθυπουργός. Το πότε και πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, υπό την αίρεση ότι 24 ώρες πριν θα υπάρχει ειδοποίηση προς τα κόμματα, θα το γνωρίζουμε ίσως σε λίγες ώρες», είπε ο κ. Βούτσης, για την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό ο διάλογος αυτός να είναι «επί της ουσίας. Είναι ό,τι χειρότερο για τόσο σοβαρά θέματα, στο κατώφλι της επίλυσής τους, να γίνεται διαχείριση για τακτικούς λόγους και προσχηματικές αιτιάσεις. Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Στο καίριο ζήτημα, αν στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει πλέον επισήμως και διεθνώς αναγνωρισμένος -και από τη χώρα μας- ο όρος "Μακεδονία", ελπίζω να υπάρχει ξεκάθαρη στάση από όλα τα κόμματα».

Όπως υπογράμμισε, «το να συναθροίζονται απόψεις -που σέβομαι- όσων θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση -ακόμη και αν έχουν αναγνωριστεί ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από 140 χώρες και μάλιστα μεγάλες- να υπάρχει στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας το "Μακεδονία", το να συναθροίζεται αυτή η άποψη με αυτών που έχουν επί μέρους αιτιάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις, επιπλέον προϋποθέσεις, είναι ότι πιο αρνητικό για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης σημείωσε για όσους «θεωρούν ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης» να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία, ότι είναι κάτι «εντελώς αναιτιολόγητο, προσχηματικό και συνταγματικά μετέωρο, να πει κανείς ότι δεν μπορεί να υπογράψει αυτή την συμφωνία η κυβέρνηση της χώρας που θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, εφόσον όλα τα στάδια και επί μέρους βήματα ρητά προβλέπονται στον "οδικό χάρτη" έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι είναι μία άποψη που δεν θα επανέλθει, είναι διαδικαστική και για δημιουργία εντυπώσεων, όχι ουσιαστική».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη τα Βαλκάνια να προσεγγίσουν την ιδέα της συνανάπτυξης και της σταθερότητας, σε μία κρίσιμη περιοχή - υπογάστριο της Ευρώπης και σύνορο με άλλες δύο ηπείρους και όπως σημείωσε, πέραν της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, «η επίσης επί θύραις συμφωνία με την Αλβανία από ελληνικής πλευράς, η βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ που εξελίχθηκε αυτό το εξάμηνο και έδωσε ευκαιρία για συναντήσεις και συναντίληψη ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και η επιτάχυνση στην διαμόρφωση προϋποθέσεων εισόδου στην ΕΕ από σειρά χωρών, είναι ένα ολόκληρο "πακέτο" που προσδίδει σταθερότητα και πλεονεκτήματα για οικονομικές, ενεργειακές, εμπορευματικές σχέσεις, οδούς και στοιχεία μίας ευρύτερης  παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το έχουν απόλυτα ανάγκη όλες οι χώρες. Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από αυτή τη συμφωνία και επ' αυτού δυστυχώς δεν γίνεται διάλογος».

Εκτίμησε εξάλλου ότι «το άρθρο 7 της συμφωνίας αυτής διασφαλίζει πλήρως από "γκρίζες περιοχές" για μελλοντικούς αλυτρωτισμούς από άλλον συσχετισμό δυνάμεων στη γείτονα χώρα. Πρέπει να φύγουμε από την εποχή που όλα αυτά ήταν διακυβεύματα ηχηρών αντιπαραθέσεων και διχαστικών καταστάσεων στον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
 

Τι προβλέπει το Άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Aνακοινώσεις και δηλώσεις της Kυβέρνησης ενώπιον της Bουλής

1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.

5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές - εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν το λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.

8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών–εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών – εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL