Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.1°C20.3°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.7°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
4 BF 72%
Τα τελευταία προαπαιτούμενα και η ζωή των πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα τελευταία προαπαιτούμενα και η ζωή των πολιτών

Της Σίας Αναγνωστοπούλου*

Τα Μνημόνια για μια εξαρτημένη χώρα ήταν ο απόλυτος και εκβιαστικός μηχανισμός επιβολής του εξουθενωτικού κανόνα λιτότητας, όπως τον σχεδίασε η νεοφιλελεύθερη, δεξιά ευρωπαϊκή ελίτ υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Γι' αυτό η απελευθέρωση από αυτόν τον μηχανισμό - ζυγό, χωρίς να μας οδηγεί στον παράδεισο, προσφέρει ωστόσο αυτούς τους βαθμούς ελευθερίας σε μια αριστερή κυβέρνηση για να άρει τους όρους λιτότητας που επιβλήθηκαν σε βάρος του κοινωνικού κράτους, των μικρομεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας.

Παίρνουμε αυτή την εβδομάδα λοιπόν την τελευταία βαθιά αναπνοή προκειμένου να βγούμε από τα Μνημόνια, δίνοντας παράλληλα και το πρώτο σημαντικό στίγμα για το πώς θα δρομολογηθεί η μάχη κατά του κανόνα της λιτότητας και των μέτρων που αυτός συνεπάγεται. Η καθαρή έξοδος, σε συνδυασμό με το αναπτυξιακό μας σχέδιο και την ταυτόχρονη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» (αποθεματικά) ανάμεσα στις αγορές και στη χώρα προσφέρουν τον χρόνο και τον χώρο για να αποτυπωθούν οι θετικές οικονομικές εξελίξεις (φοροελαφρύνσεις, κατώτατος μισθός, εργασιακά κ.λπ.), αλλά και για να σχεδιαστούν άλλες, επίσης αναγκαίες για την κοινωνία.

Η έξοδος από τα Μνημόνια σηματοδοτεί για την Αριστερά το τέλος της πρώτης, πολύ δύσκολης, αλλά νικηφόρας μάχης. Για να είναι ο πόλεμος όμως νικηφόρος, όλοι και όλες μας (κυβέρνηση, βουλευτές, κόμμα) πρέπει να επινοήσουμε, ο καθένας από την πλευρά του και όλοι μαζί, τα όπλα γι' αυτόν τον νέο πόλεμο. Για μένα η στράτευση κυρίως των βουλευτών και του κόμματος στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής προοδευτικής Λέγκας των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, στη βάση μεγάλων, κοινών προβλημάτων (για παράδειγμα, το δημογραφικό, πηγή άλλων προβλημάτων - συντάξεις, ασφαλιστικό, κράτος πρόνοιας, μετανάστευση) είναι επιτακτική. Οι βουλευτές της Αριστεράς πια, στη σημερινή εποχή, δεν μεταφέρουν μόνο τη φωνή της κοινωνίας στην κυβέρνηση, αλλά ενώνουν τη φωνή της με τη φωνή άλλων κοινωνιών. Το παιχνίδι παίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο σε εθνικό.

* Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL