Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Θετική στάση για την επίλυση του "Μακεδονικού" / Σε θέση αναμονής το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική στάση για την επίλυση του "Μακεδονικού" / Σε θέση αναμονής το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σταθερά σε στάση αναμονής παραμένει η Φ. Γεννηματά για το ονοματολογικό της FYROM, την ώρα που εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και κομβικά στελέχη παίρνουν θέση κατά την τελική ευθεία των συζητήσεων για εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας με τη γείτονα χώρα.

"Λέμε ναι σε λύση, όχι σε οποιαδήποτε λύση" δήλωσε η επικεφαλής του νέου φορέα απ' τη Θεσσαλονίκη. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της επίλυσης, επισήμανε πως "το ζήτημά μας είναι να κλείσουμε μέτωπα και να στραφούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιθετικότητα της Τουρκίας, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα".

Είπε "όχι" σε λύση "που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα", προσθέτοντας ότι ολοκληρωμένη λύση για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι να περιλαμβάνεται το erga omnes, να αποτρέπονται ενέργειες αλυτρωτισμού και καταστρατήγησης όσων συμφωνηθούν και να υπάρξει αλλαγή συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση η Φ. Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν σε στήριξη κυβερνητικής πρότασης για λύση στο "Μακεδονικό".

Μια τέτοια περίπτωση δεν είναι πάντως ο Ευ. Βενιζέλος. Από την εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, δήλωσε χθες ότι "βεβαίως και χρειάζεται συμβιβασμός, βεβαίως και έχουμε αποδεχθεί ένα σύνθετο όνομα με τον όρο 'Μακεδονία' από το 1993 τον Απρίλιο, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και, βεβαίως, η εθνική γραμμή που έχει δημιουργηθεί και έχει επιβεβαιωθεί άπειρες φορές, από τότε μέχρι σήμερα, είναι αυτή. Μίας σύνθετης ονομασίας, erga omnes όμως, για εσωτερική και εξωτερική χρήση, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, τα οποία έχουν το καθένα από αυτά τη σημασία τους".

Στον αντίποδα ο Ανδ. Λοβέρδος άφησε να εννοηθεί ότι είναι αρνητικός στην προοπτική επίλυσης του θέματος απ’ την παρούσα κυβέρνηση. Έτσι, ενώ φρόντισε να επαναλάβει (ΣΚΑΪ) ποια είναι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, έσπευσε να δηλώσει πως "όταν μία διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το 2008 στο Βουκουρέστι δεν προχώρησε, τότε γεννιέται δικαίωμα επανόδου στο θέμα από μηδενική αφετηρία".

Όπως και ο Γ. Παπανδρέου με τις παρεμβάσεις του, εξίσου σαφής ήταν για μια ακόμη φορά ως προς το ονοματολογικό ο Στ. Θεοδωράκης (Πρώτο Πρόγραμμα), που δήλωνε χθες το πρωί ότι είναι από αυτούς που περιμένουν με αγωνία το τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ "γιατί πιστεύω ότι δεν θα βρούμε κι άλλες θετικές στιγμές στην ιστορία όπου θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας". Εξίσου σαφείς και οι αιχμές του: "Άλλοι απεύχονται το τηλεφώνημα, εγώ είμαι από αυτούς που το περιμένουν".

"Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκάθαρη θέση την οποία δεν αλλάξαμε ποτέ" υπενθύμισε ο Θ. Θεοχαρόπουλος από την Κέρκυρα. Ο Γ. Καμίνης δήλωνε ότι η στάση του φορέα δεν θα εξαρτηθεί από τη στάση του Π. Καμμένου εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL