Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Εξορύξεις υδρογονανθράκων στην αμόλυντη Ήπειρο: να τις πάρει το ποτάμι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξορύξεις υδρογονανθράκων στην αμόλυντη Ήπειρο: να τις πάρει το ποτάμι;

Του Ρήγα Τσιακίρη*

Το πρώτο μαζικό και ευφάνταστο συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έγινε την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 και συνοδεύτηκε με πορεία 2000 περίπου συμμετεχόντων, σε μια μικρή και ήσυχη επαρχιακή πόλη, τα Ιωάννινα. Τι είναι αυτό που στ’ αλήθεια ένωσε εκατοντάδες φορείς και συλλογικότητες, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, όλα σχεδόν τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οικολόγους, υποστηριχτές της απελευθέρωσης των ζώων και αντιεξουσιαστές, ένα δηλαδή τόσο παράταιρο πλήθος που, με μπροστάρη έναν 20μετρο δράκο και κομπανία τύμπανα και κλαρίνο, ξεσήκωσαν εύθυμα την καρδιά της πόλης και τους πεζόδρομους της αγοράς; Τι συμβαίνει δηλαδή και φιλήσυχοι πολίτες, πολιτικά δραστήριες συλλογικότητες, κόμματα και πολιτιστικοί σύλλογοι τα βρήκαν μεταξύ τους έτσι ξαφνικά και αντί για μπάνιο στις γαλάζιες σημαίες του Ιονίου, ξεσηκώθηκαν ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα στο τέλος μιας κουραστικής εβδομάδας; Και κυρίως ποιο είναι το «νήμα» που τους ενώνει;

Ήδη από το 2014, μια χούφτα «παλαβών οικολόγων» (και φίλων Συριζαίων) βαμμένοι με μαύρη μπογιά στα πρόσωπα, καλούσαμε σε εγρήγορση στα σκαλάκια της Περιφέρειας, πριν την εξευτελιστική παραχώρηση του «οικοπέδου Ιωάννινα» στα νύχια των πετρελαϊκών εταιρειών, με υπογραφή σύμβασης δικαιώματος έρευνας για εξόρυξη (τον ακριβή δηλαδή εντοπισμό του χώρου όπου αυτή θα ξεκινήσει) με νόμο του κράτους (βλέπε Ν.4300/2014). Οι υποτιθέμενοι αναξιοποίητοι υπόγειοι θησαυροί φάνταζαν ως σωτηρία μιας «αδικημένης» μεν αλλά πλούσιας χώρας, σε βαθειά οικονομική κρίση, και των πολιτών της που, αν και νομίμως «μαζί (με το κόμμα του τότε εισηγητή υπουργού κ. Μανιάτη) τα φάγανε», θα είχαν πλέον τη δυνατότητα να τρώνε για πάντα!!! Η συζήτηση στην Βουλή έγινε με ελάχιστη ακροαματικότητα, η δημόσια διαβούλευση ηλεκτρονικά και σε άδειες αίθουσες, η απόφαση στην Περιφέρεια Ηπείρου πάρθηκε εντός κεκλεισμένων θυρών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενώ ελάχιστοι αναρωτήθηκαν: «γιατί η γειτονική Αλβανία, με πλούσια και αξιοποιημένα κοιτάσματα είναι ακόμη πάμπτωχη;».

Η αληθινή αφύπνιση ήρθε ως εφιάλτης το φθινόπωρο του 2017, αποτέλεσμα αναρτήσεων σε καφενεία για άδειες πρόσβασης σε ιδιωτικά χωράφια. «Τι θέλουν αυτοί εδώ;» αναρωτήθηκαν οι γέροντες στα καφενεία, βλέποντας ιταλικά αγροτικά αυτοκίνητα να περιδιαβαίνουν τα χωριά τους και πορτοκαλοντυμένους εργάτες με αλυσοπρίονα να κόβουν ζώνες προσπέλασης στους λόγγους; Έτσι γεννήθηκε η ανησυχία, οι νεότεροι έψαχναν στο διαδίκτυο και στόμα με στόμα το μυστικό μαθεύτηκε. Και τότε ζήτησαν όλοι επίσημη ενημέρωση! Ορίστηκαν ημερίδες, έγιναν φασαρίες στα Δημοτικά Συμβούλια, γράφτηκαν άρθρα σε εφημερίδες και site, έγιναν δημόσιες τοποθετήσεις και εκστομίστηκαν κυβερνητικές δεσμεύσεις. Όλα κατόπιν εορτής....

Έκτοτε έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα, κυρίως απόψεις εναντίον των συμβάσεων, με επιχειρήματα όπως ότι η επένδυση δεν συμφέρει το ελληνικό δημόσιο, τα κέρδη είναι αμφισβητούμενα, οι συμβάσεις είναι «αποικιοκρατικού τύπου», η πετρελαϊκή εποχή τελείωσε, δεν εξαιρούνται οι περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, δεν απαγορεύεται η επικίνδυνη υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) ή η πυρόλυση, δεν υπάρχουν επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, ότι, ότι, ότι... (αναζητήστε τα)! Και έρχεται άνοιξη του 2018 με την κύρωση στην Ελληνική Βουλή 4 νέων συμβάσεων, στην υπόλοιπη Ήπειρο, το Ιόνιο και την Αιτωλοακαρνανία! Γιγάντια πανό διαμαρτυρίας βρίσκονται πλέον έξω από την Βουλή από πρωτοβουλίες πολιτών, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας. Σχετική ερώτηση κατατίθεται στο Ευρωκοινοβούλιο από ευρωβουλευτή της ΛΑΕ αναφορικά με την συμβατότητα της εξόρυξης σε περιοχές σημαντικές για την ευρωπαϊκή φυσική κληρονομιά.

Γιατί είμαστε ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων; Δεν είναι μόνο τα πετρελαϊκά ατυχήματα ρουτίνας, οι καρκίνοι που μαστίζουν την Basilicata της Ιταλίας, η πιθανότητα πρόκλησης σεισμών και καταστροφής πηγών, οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό που κινδυνεύουν, το ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε τάνκερ να αγκυροβολούν στις θάλασσές μας, δεξαμενές τύπου Ελευσίνας ή Καβάλας στις ακτές μας, αγωγούς να διασχίζουν τα φαράγγια μας, φλεγόμενους πυρσούς να κοσμούν τα αρχαία πολιτισμικά τοπία, 219 (προσωρινά) ελικοδρόμια και ατέρμονες πτήσεις ελικοπτέρων να εισβάλουν στην καθημερινότητά μας, 11.500 τρύπες να γομώνονται με εκρηκτικά σε μήκος 576 χιλιομέτρων σεισμικών ερευνών κτλ.

Είναι κάτι πιο βαθύ και πιο δυνατό, πέρα από την λογική και την επιστημοσύνη: είναι η ιερότητα του τόπου στη νοσταλγική καρδιά του απόδημου, οι ήχοι των κουδουνιών διαβατάρικων κοπαδιών, τα κλαρίνα κάτω από τον πλάτανο στα μακρόσυρτα πανηγύρια, η παιδική ανάμνηση της μυρωδιάς των προγονικών χωμάτων, ο απόηχος των απελευθερωτικών αγώνων, είναι όλα αυτά μαζί, είναι η ίδια η ζωή. Κι είναι ακόμα τα γάργαρα νερά στους λαχανόκηπους, οι λαμπερές ρόγες των σταφυλιών πριν τον τρύγο, οι αγέρωχες χιονισμένες απάτητες κορφές των χρυσαετών, τα βαθύσκια δάση των μαγευτικών μανιταριών, είναι και ο χνώτος της αρκούδας στο βελανιδόδασος, το σφύριγμα του αγριόγιδου στη σάρα. Ποιος μπορεί να φανταστεί τσάι του βουνού με άρωμα υδρόθειου; Φέτα της Ηπείρου χωρίς γεύση από αέρα ορεινό ντυμένο με αρώματα εκατοντάδων βοτάνων; Γλυκές γαρίδες Αμβρακικού, ζουμερά πορτοκάλια Άρτας, ημιαφρώδη κρασιά Ζίτσας και τσίπουρο Ντεμπίνας χωρίς την ίδια την ιδέα της αμόλυντης φύσης και του μακραίωνου πολιτισμού της Ηπείρου; Γι’ αυτό είναι αδιανόητο «να μας βγάλουν τα πετρέλαια». Διότι δεν μπορούν να ξεριζώσουν την καρδιά μας.

Ιωάννινα 07-06-2018

* Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου Οικολόγων Πράσινων, συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL