Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Συμπαγές "μπλοκ" Παπανδρέου - Θεοδωράκη - Θεοχαρόπουλου για επίλυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμπαγές "μπλοκ" Παπανδρέου - Θεοδωράκη - Θεοχαρόπουλου για επίλυση

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την προηγούμενη Κυριακή, το Κίνημα Αλλαγής έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην επιλογή της στήριξης μιας συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ. Με την προϋπόθεση ότι αυτή θα πληροί τους όρους που έχει αποφασίσει ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο.

Αυτοί είναι για: "Λύση συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια ενιαία συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με αλλαγή του συντάγματος".

Ωστόσο, η πίεση που συνεχίζουν να ασκούν το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜ.ΑΡ., στη Φ. Γεννηματά, προδηλώνει μια ανησυχία εκ μέρους τους ως προς το ποια μπορεί να είναι η τελική στάση της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη. Διότι είναι ευνόητο ότι σημεία της επιδιωκόμενης συμφωνίας μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν από το κάθε κόμμα και από τη ΔΗ.ΣΥ., προκειμένου να εμφανιστούν προσκόμματα ως προς το εάν τελικά πληρούνται οι όροι που είχαν θέσει για να στηρίξουν μια συμφωνία. Έως τότε πάντως η Φ. Γεννηματά εισηγήθηκε: στάση αναμονής ώσπου να υπάρξει και να παρουσιαστεί η συμφωνία. Πάντως, ο Στ. Θεοδωράκης έσπευσε να δηλώσει για το ζήτημα της γλώσσας ότι “μας νοιάζουν όλα”, ωστόσο: “κυρίως μας νοιάζει η διάθεσή τους να μην έχουν αλυτρωτικές βλέψεις προς την Ελλάδα”.

Αντίθετα, τα άλλα μέλη του Π.Σ. εμφανίζονται με πολύ πιο προωθημένες θέσεις και διάθεση για επίλυση αυτού του εθνικού ζητήματος που ταλανίζει τη χώρα από το 1991. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Στ. Θεοδωράκης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος έχουν καταστήσει σαφές σε όλες τους τόνους ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η “ευκαιρία”. Οι διαδοχικές παρεμβάσεις τους, που αποτελούν ταυτόχρονα μήνυμα προς τη Ν.Δ. και την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή σε όσους από τους βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. δεν προτίθενται να στηρίξουν λύση, αλλά και ο κατηγορηματικός τόνος των δημόσιων τοποθετήσεών τους, δείχνουν ότι έχει σχηματιστεί ένα συμπαγές μπλοκ που μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην τελική στάση που θα κληθεί να λάβει ο φορέας.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση του ΚΙΔΗΣΟ για να σχολιάσει τις κατηγορίες Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση περί εθνικής μειοδοσίας, με το κόμμα του Γ. Παπανδρέου να διερωτάται σκωπτικά εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταμορφώθηκε σε “Κυριάκο Σαμαρά”. Αυξημένης βαρύτητας επίσης οι τοποθετήσεις Θεοδωράκη και Θεοχαρόπουλο ανήμερα των συλλαλητηρίων. "Δεν αντιλαμβάνομαι πώς κάποιοι πολιτικοί που θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό θα είναι σήμερα στα συλλαλητήρια", σχολίαζε ο επικεφαλής του Ποταμιού, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι “είναι προς το συμφέρον της χώρας” να λυθεί το ζήτημα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. σχολίασε ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα ποια είναι η θέση του Κυρ. Μητσοτάκη για το θέμα της σύνθετης ονομασίας και ότι στις αποφάσεις των κομμάτων δεν πρέπει να επικρατήσει ο υπολογισμός για πολιτικό κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL