Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ποτ πουρί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποτ πουρί

Τα πολιτικά δεν με ενέπνεαν, είπα να ασχοληθώ με άλλα.

- Είναι εξωγήινοι; Αυτό διερωτήθηκα όταν είδα ένα ζευγάρι νέων γύρω στα 25 σε τηλεοπτικό διαγωνισμό. Η ερώτηση ήταν ποιος από τους τέσσερεις: Κοστέλο, Τόμσεν, Βελκουλέσκο και Βίζερ δεν ήταν μέλος της πρώην τρόικας.

Δεν είχα απαίτηση να γνωρίζουν ότι ο Βίζερ δεν ανήκε στην τρόικα και ήταν ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group. Όμως το ζευγάρι δεν αναγνώρισε κανέναν, ενώ ο άνδρας είπε πως ο Ντέκλαν Κοστέλο ήταν ίσως μέλος μουσικού συγκροτήματος! Προφανώς τον μπέρδεψε με τον Βρετανό μουσικό Έλβις Κοστέλο...

Κι όμως τα ονόματα των τριών μελών της τρόικας ήταν για χρόνια πρώτη είδηση στα ΜΜΕ. Και οι δύο νέοι δεν είχαν ιδέα. Μελαγχόλησα.

- Είδα στον ΣΚΑΪ αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΕΞ να κάνει δηλώσεις για τα δυτικά Βαλκάνια αναφερόμενος στο Σκοπιανό. Και ενώ ακουγόταν πεντακάθαρα να λέει «Macedonia», ο υποτιτλισμός μετάφραζε «ΠΓΔΜ». Είναι εδώ και πολλά χρόνια συνήθεια των ΜΜΕ να αποδίδουν το «Macedonia» σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα με «Σκόπια» ή με «ΠΓΔΜ». Το ίδιο και με το «Istanbul», που συστηματικά μεταφράζεται «Κωνσταντινούπολη».

Μάλιστα, αλλά αυτό συνιστά παραποίηση δηλώσεων ξένων πολιτικών (προέδρων, πρωθυπουργών ή διάφορων αξιωματούχων). Δηλαδή παραπληροφόρηση, αλλοίωση της είδησης. Έτσι, αφαιρείται από το κοινό το δικαίωμα να μάθει ότι ο Μακρόν, η Μέρκελ και όλοι σχεδόν οι ξένοι ηγέτες λένε τις απαγορευμένες για μας λέξεις «Μακεδονία» ή «Ισταμπούλ».

Τέτοια συντηρητική και εθνικιστική μεταφραστική διαστροφή δέρνει -μεταξύ άλλων- τη χώρα μας.

- Άφωνος είχα μείνει όταν είδα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ Λόρις Κάριους να «χαρίζει» τη μπάλα στα πόδια του Μπενζεμά της Ρεάλ, για να δεχτεί βέβαια το πρώτο γκολ.

Νά όμως που υπάρχει εξήγηση για την πρωτοφανή γκάφα του Κάριους. Λίγο πριν, ο αμυντικός της Ρεάλ Σέρτζιο Ράμος τον είχε χτυπήσει στο κεφάλι με τον αγκώνα του και, όπως διαπιστώθηκε αργότερα σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, ο Κάριους είχε υποστεί εγκεφαλική διάσειση. Αποτέλεσμα, να υποφέρει από «οπτική δυσλειτουργία χώρου». Ο Ράμος είχε τραυματίσει και τον καλύτερο παίκτη της Λίβερπουλ Μ. Σαλάχ, που εγκατέλειψε τον αγώνα. Έτσι η Ρεάλ νίκησε 3-1

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL