Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Η Εφη Αχτσιόγλου στη Βουλή / Το μέτωπο Μητσοτάκη - ΣΕΒ - ΣΚΑΪ ομολογεί ότι ηττήθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Εφη Αχτσιόγλου στη Βουλή / Το μέτωπο Μητσοτάκη - ΣΕΒ - ΣΚΑΪ ομολογεί ότι ηττήθηκε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Με την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως έχουν ήδη νομοθετηθεί, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή σε επερώτηση του ΚΚΕ. Ανακοίνωσε ότι με νομοσχέδιο που είναι στη διαβούλευση εισάγονται έλεγχοι και κανόνες στους εργολάβους και καθιερώνεται η πλήρης ευθύνη του αναθέτοντος, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων.

"Έχουμε νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αυτό το έχουν παραδεχθεί ο ΣΕΒ ο ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλο το μέτωπο των δυνάμεων που δεν ήθελαν να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όλο αυτό το μέτωπο έχει παραδεχθεί ότι έχει ηττηθεί και ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πράγμα που δεν το θέλουν, θα επανέλθουν στη χώρα τον Αύγουστο του 2018", τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Δ. Κουτσούμπας: Κοροϊδία

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε "κοροϊδία" και "στάχτη στα μάτια του λαού" την αύξηση του κατώτατου μισθού. Υποστήριξε μάλιστα ότι "δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση θα αφήσει ελεύθερη τη διαπραγμάτευση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Δεν δεσμεύεται, μιλά για σταδιακή αύξηση, με συμβολική σημασία". Ακόμη ο Δ. Κουτσούμπας διέκρινε "νέα μέτρα φτωχοποίησης" στο πολυνομοσχέδιο.

"Ποιον ακριβώς βοηθά να λέει το ΚΚΕ ότι αυτά δεν θα συμβούν, όταν έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα ισχύσουν; Ποιον βοηθά να απαξιώνετε όλα αυτά τα μέτρα ενίσχυσης της εργασίας, προστασίας των εργαζομένων και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής τους θέσης;" απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου υπενθυμίζοντας ότι "έχει νομοθετηθεί η επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο που περιλαμβάνουν την ευνοϊκότερη ρύθμιση και επεκτασιμότητα".

Η υπουργός Εργασίας συνέκρινε τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και υπενθύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΣΕΒ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την αναβίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ότι επιδιώκει τη συμπίεση του κόστους εργασίας (άρα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων) επειδή τη θεωρεί "καύσιμο για την ανάπτυξη".

Ν. Ηλιόπουλος: Η Ν.Δ. να μην πηδάει σελίδες όταν διαβάζει στοιχεία

Τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση κατέρριψε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι μία στις δύο νέες προσλήψεις είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. "Είναι καλό, όταν διαβάζουμε τα στοιχεία, να μην πηδάμε σελίδες" σχολίασε ο Ν. Ηλιόπουλος επισημαίνοντας ότι από το 2014 έως το 2017 δημιουργήθηκαν 293.000 νέες θέσεις εργασίας και από αυτές το 69% είναι πλήρους απασχόλησης.

Ο Γ. Βρούτσης εκτίμησε ότι η ανεργία θα είχε πέσει στο 17% αν συνεχιζόταν η πολιτική της Ν.Δ., αλλά ο Ν. Ηλιόπουλος του θύμισε ότι το 2013, όταν η ανεργία έπεσε στο 27%, το υπουργείο Εργασίας πανηγύριζε ότι "καταφέραμε να μειώσουμε τον ρυθμό αύξησης της ανεργίας".

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η Ν.Δ. παρέλαβε την αδήλωτη εργασία στο 40,2%, την παρέδωσε στο 12% και σήμερα "την κρατάτε στο 11%". "Έχετε μια τάση να ξεχνάτε την τελευταία σελίδα της έκθεσης του συστήματος Άρτεμις, όπου στα ετήσια στοιχεία δείχνει ότι το 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν στο 30%, το 2014, ήταν στο 19,2% και σήμερα βρίσκεται στο 12%" απάντησε ο υφυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL