Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ν. Κοτζιάς: "Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία-Σκόπια" (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: "Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία-Σκόπια" (Video)

https://www.youtube.com/embed/NBQVZKQp_0o

«Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» παραπέμποντας στα λόγια του Καβάφη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία, «ένα καλό συμβιβασμό» με τη γειτονική χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε παρεμβάσεις από το ξένο παράγοντα είπε ο κ. Κοτζιάς στη διαπραγμάτευση.

«Έχω την αίσθηση ότι τώρα που πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία,  η ηγεσία στα Σκόπια συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και θέλησε να αναστοχαστεί για τη συμφωνία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά σε λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».

«Δεν μπορεί να παρασύρεται ένας διαπραγματευτής από τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια της αντιπολίτευσης» είπε ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το όνομα καθώς όπως είπε θα το «το όνομα που θα συμφωνηθεί θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί».

"Έδιναν το όνομα Μακεδονία ολόκληρο, ούτε καν σε σύνθετη ονομασία"

"Το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» είχε υιοθετηθεί από ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και σήμερα κάνουν τους μακεδονομάχους. Έδιναν το όνομα Μακεδονία ολόκληρο, ούτε καν σε σύνθετη ονομασία και θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί όσοι με κατηγορούν" αντί να μιλούν για προδότες.

«Αν με προκαλέσουν ξανά, όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή», «το γεγονός ότι τους προστατεύω προκειμένου να τελειώνουμε δε σημαίνει ότι δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών εις βάρος της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά. Το «Μακεδονία-Σκόπια» το είχαν δεχθεί προηγούμενες κυβερνήσεις». «Υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το Μακεδονία-Σκόπια, ως διεθνή ονομασία και ταυτόχρονα δεχόντουσαν το Μακεδονία σκέτο, στο εσωτερικό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. 

"Ο κ. Κουμουτσάκος έβρισκε συζητήσιμο το όνομα "Μακεδονία-Σκόπια"

Ο κ. Κοτζιάς έκρινε ως υποκριτική τη στάση των στελεχών της Ν.Δ. Ενώ όπως ανέφερε στις 11 Ιανουαρίου 2007 ο κ. Κουμουτσάκος μιλάει σε συνέντευξή του, για το όνομα Μακεδονία – Σκόπια λέγοντας ότι είναι συζητήσιμη. Σήμερα όμως παρουσιάζονται σαν να μην γνωρίζουν τίποτα για τα χρόνια που κυβερνούσαν ενώ καλούν σε συλλαλητήρια.

Απάντησε για το θέμα της Μακεδονικής γλώσσας στον κ. Μπαμπινιώτη, "ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του. Μήπως συμμετείχε στην διαπραγματευτική ομάδα; Μήπως έχει προσωπικές ευθύνες;" και πρόσθεσε "Ας πάει ο κ. Μπαμπινιώτης να ψάξει στον ΟΗΕ. Από το 1977 ονομάζει ο ΟΗΕ τη γλώσσα αυτή «Μακεδονική».

Το 2010 για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της γλώσσας και η απάντηση του ΟΗΕ ήταν ότι δυστυχώς η γλώσσα αυτή έχει καθιερωθεί ως «Μακεδονική» και πέρασε στα κράτη που διαδέχθηκαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. "Μετά από 35 χρόνια δηλαδή αποφάσισαν να ζητήσουν αυτό να αλλάξει. Αυτά υπάρχουν στα επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ" πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Απαντώντας στις "αντιδράσεις" της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: "ενοχλεί τη Ν.Δ. η ύπαρξή μου γιατί ξέρω τι έχουν κάνει» αντιδρούν στο δημοκρατικό διάλογο ενώ συνέχισε μιλώντας για τις επιθέσεις εναντίον του. Δεν απαντώ στις προκλήσεις τους, ούτε στις απειλές και τα δέματα που έρχονται στο υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Δημοκρατικό δικαίωμα του Πάνου Καμμένου να μην ψηφίσει" δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση."Δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης" είπε ενώ στην πιθανότητα να καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση μομφής είπε: "ας υποβάλλουν πρόταση μομφής και θα πάρουν την απάντηση στη Βουλή".

Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό αποκάλυψε ο Νίκος Κοτζιάς ενώ πρόσθεσε ότι "είκοσι σελίδες είναι το προσχέδιο συμφωνίας με τα Σκόπια". Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ελλιπή ενημέρωση και "μυστική διπλωματία", ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξαν τέσσερις επίσημες ενημερώσεις σε διάστημα πέντε μηνών.

Kατερίνα Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Ν. Κοτζιάς: «Αν έχει τα κότσια η Ν.Δ., να πει δημόσια τα ονόματα που είχε προτείνει» (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL