Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
ZEITGEIST / Ο Γάλλος ήρωας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ZEITGEIST / Ο Γάλλος ήρωας

Του Αδάμ Γιαννίκου

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα. Ένας μαύρος άντρας σκαρφαλώνει από μπαλκόνι σε μπαλκόνι. Στον τέταρτο ένα παιδί κρέμεται στην εξωτερική πλευρά του κιγκλιδώματος. Τα λευκά ρούχα του τετράχρονου μπροστά από το σκούρο γυαλί του μπαλκονιού δίνουν την αίσθηση ότι το παιδί αιωρείται. Μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα ο γεροδεμένος άντρας βρίσκεται πάνω από το παιδί και μια αποφασιστική κίνηση του χεριού του το τραβά μέσα, σώζοντάς το από σίγουρη πτώση στο κενό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναρρίχησης ακούγονται φωνές και επευφημίες από τον κόσμο στον δρόμο, οι οποίες γίνονται πιο έντονες και εκδηλωτικές όσο ο νεαρός άντρας πλησιάζει το παιδί.

Το βίντεο με τη δραματική διάσωση είναι τραβηγμένο από κινητό και πολύ γρήγορα κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Είναι πρωί Δευτέρας 28 Μαΐου. Μέσα σε λίγες ώρες, η είδηση γίνεται πρώτη σε όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ. Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό κάνει λόγο στον λογαριασμό της στο twitter για «πράξη γενναιότητας» ενός «ήρωα», γράφοντας ότι «ο ηρωισμός δεν γνωρίζει σύνορα». Σύσσωμη η Γαλλία και ο υπόλοιπος κόσμος έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι ο ήρωας εν προκειμένω είναι ένας 22χρονος μετανάστης από το Μάλι ονόματι Μαμούντου Γκασάμα, που είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι λίγους μήνες πριν. Όπως θα εξηγούσε ο ίδιος αργότερα στους δημοσιογράφους, περνούσε τυχαία από την περιοχή πηγαίνοντας να δει μπάλα σε μια καφετέρια. Το περιστατικό είχε συμβεί το Σάββατο στις 8 βράδυ λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Champions League. Όταν ο Μαμούντου είδε το πλήθος, κινήθηκε αστραπιαία. Όπως είπε, αγαπά τα παιδιά και δεν αντέχει να παθαίνουν κακό.

Το περιστατικό επισκίασε κάθε άλλη είδηση διεθνώς. Στην Ισπανία γιόρταζαν τη νίκη της Ρεάλ εναντίον της Λίβερπουλ, αλλά και ανέμεναν την πτώση της κυβέρνηση Ραχόι μετά τις ποινές που επέβαλε η ισπανική δικαιοσύνη σε δεκάδες στελέχη του Λαϊκού Κόμματος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και τη συνακόλουθη πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο. Στη Βρετανία είδηση ήταν ότι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό στο Γκλόστερ, όπου οι συμμετέχοντες κυνηγούν ένα κεφαλοτύρι τεσσάρων κιλών σε μια απότομη, ανώμαλη πλαγιά, με κίνδυνο να γκρεμοτσακιστούν. Αυτές και οι υπόλοιπες ειδήσεις επισκιάστηκαν από την ηρωική ανάβαση του Μαμούντου Γκασάμα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «γάλλος Spiderman». Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τον αφρικανό μετανάστη στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η αρχική ανακοίνωση της προεδρίας ήταν πως επρόκειτο να τον ευχαριστήσει. Τελικά, ο γάλλος Πρόεδρος απένειμε την γαλλική υπηκοότητα στον Γκασάμα, ενώ ανακοίνωσε την ένταξή του στο πυροσβεστικό σώμα.

Τον περασμένο Ιούλιο, στη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, ο Μακρόν είχε προκαλέσει σάλο όταν στην ομιλία του δήλωσε πως τα προβλήματα της Αφρικής είναι πολιτισμικά και όχι οικονομικά, εξηγώντας ότι μπορεί να ξοδευτούν δισεκατομμύρια αλλά δεν μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση με «7-8 παιδιά ανά γυναίκα». Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και ο Γκασάμα, ο οποίος έφυγε μετανάστης, περνώντας διαδοχικά από το Μάλι στην Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τελικά τη Λιβύη, όπου μπήκε σε λέμβο διακινητών για να περάσει στην Ευρώπη. Την εποχή που ο Μαμούντου Γκασάμα από το Μάλι έφτανε στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι εκτός Ευρώπης ως πρόεδρος· στο Μάλι. Η Επιχείρηση Μπαρχάν κατά των ένοπλων τζιχαντιστών σε πέντε χώρες του Μαγκρέμπ και της Δυτικής Αφρικής αριθμεί 3.000 Γάλλους στρατιώτες και διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Στην «Πτώση» του Αλμπέρ Καμί, ο ήρωας Ζαν - Μπατίστ Κλαμάνς βλέπει μια μαυροντυμένη γυναίκα έτοιμη να πέσει στον Σηκουάνα αλλά δεν παρεμβαίνει. «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος πέφτει στο νερό. Δυο πράγματα μπορείτε να κάνετε, ή βουτάτε κι εσείς για να τον ανασύρετε, και με τέτοιο κρύο κινδυνεύετε να την πάθετε άσχημα, ή τον εγκαταλείπετε στην τύχη του και τότε η βουτιά που δεν κάνατε σας προκαλεί πότε-πότε ανεξήγητους πόνους». Η άνοδος και η πτώση της Ευρώπης δεν είναι ανεξήγητη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL