Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δεν τρόμαξαν μόνον οι αγορές, τρόμαξαν και οι Ιταλοί!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν τρόμαξαν μόνον οι αγορές, τρόμαξαν και οι Ιταλοί!

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Ποιες θα είναι τελικά οι μεταρρυθμίσεις διαμερισμού του ρίσκου που πιστεύεται ότι είναι απαραίτητες για να προστατευθεί η Ευρωζώνη έναντι μελλοντικών αναταραχών; «Αλλαγές του είδους που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι εκτός ατζέντας για όσο το φάσμα ενός ριζοσπαστικού οικονομικού πειράματος καταδιώκει την Ιταλία» εκτιμά στους “Financial Times” ο Tony Barber.

ΟΠΩΣ σημείωσε: «Η Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αποτραβηχτούν από το να δώσουν περισσότερους πόρους και δύναμη λήψης αποφάσεων σε μια ένωση της οποίας το τρίτο μεγαλύτερο μέλος πέφτει στην επιρροή πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στις δημοσιονομικές και οικονομικές ορθοδοξίες». “Κακά μαντάτα” σκέφτεσαι.

ΛΙΓΕΣ ώρες μετά, σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας που υπογράφουν οι Jim Brunsden και Mehreen Khan, αποκαλύπτεται ότι οι Βρυξέλλες θα προτείνουν ένα σχέδιο 30 δισ. ευρώ για χορήγηση δανείων σε χώρες που έχουν υποστεί οικονομικά σοκ, ανταποκρινόμενες στις γαλλικές εκκλήσεις να δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης που θα αποσκοπεί στην καταπολέμηση κρίσεων.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Λειτουργία Σταθεροποίησης είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξη από τις ιδέες που έχει παρουσιάσει ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά απηύθυνε έκκληση για ένα ταμείο που θα αντιστοιχεί σε αρκετές ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

ΑΛΛΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει είναι ένα «πρώτο βήμα» λέγοντας πως οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και οι περιορισμοί στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν ακόμα τον σχεδιασμό πιο φιλόδοξων προτάσεων σε αυτό το στάδιο.


ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε κρίσιμο σημείο, με τις γερμανικές ελίτ να διστάζουν μπροστά στο ζοφερό μέλλον της Ε.Ε. Και αν συνεχίσουν να διστάζουν, αν συνεχίσουν να εκφράζονται όπως ο Γερμανός επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, που δήλωσε μετά το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία ότι «οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν», ο ευρωσκεπτικισμός θα φουντώσει και η διάλυση δεν θα αποφευχθεί!

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ο Γάλλος Πρόεδρος και οι δυνάμεις που τον επέβαλαν υποχωρήσει αυτή την κρίσιμη στιγμή μπροστά στη γερμανική αδιαλλαξία, αν η ηγεσία και τα μέλη του SPD δεν αναλογιστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν, η πολιτική και οικονομική αναστάτωση θα λάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά.

ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ έτοιμο να αρχίσει μέσα στον μήνα τον οικονομικό πόλεμο και την Ε.Ε., και εν προκειμένω τη Γερμανία, που στα λόγια ήταν έτοιμη να εγγυηθεί την παγκόσμια σταθερότητα και να καλύψει μέρος του κενού που αφήνουν οι ΗΠΑ, να εκμεταλλεύεται κάθε κενό στην ευρωπαϊκή λειτουργία, τα νέα είναι πράγματι άσχημα.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία; Προκλήθηκε αναστάτωση σε όλες τις αγορές. Τα επιτόκια δανεισμού ανέβηκαν κατακόρυφα, εκτός από τη Γερμανία, που θεωρείται καταφύγιο! Και πώς θα ολοκληρωθεί μια ενιαία Ευρώπη όταν μια χώρα δανείζεται σχεδόν με μηδενικά επιτόκια; Μάλιστα μετά την κρίση στην Ιταλία οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών τίτλων μειώθηκαν στο χαμηλό επίπεδο για το 2018 του 0,30%. Τι είδους ενιαία οικονομία είναι αυτή; Τι είδους θεμιτό έχει αυτός ο ανταγωνισμός εντός της Ευρωζώνης;

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ στη Ρώμη δεν τρόμαξε όμως μόνον τις αγορές. Τρόμαξε και τους Ιταλούς, που σε ποσοστό έως και 72% τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό, υποχρέωσε τελικά τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και τη Λέγκα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συμβιβαστούν χωρίς τον ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα υποψήφιο για το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά, πόσο επηρεάζουν την ελληνική οικονομία, και μάλιστα τώρα που είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της την τραυματική κρίση; Διότι η ανάγκη επίλυσης των εστιών έντασης στην Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της και για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει στην παγκόσμια σκακιέρα.

ΚΑΙ ΑΝ τώρα, στην αρχή της αναστάτωσης που προκλήθηκε στη Ρώμη, θεωρηθεί αναγκαία για λόγους ασφαλείας η παρουσία του ΔΝΤ, τότε η ρητή απαίτηση του Ταμείου για κούρεμα του ελληνικού χρέους θα υποχρεώσει το Βερολίνο να πάρει καθαρή θέση. Και από τη θέση που θα πάρει δεν θα εξαρτηθεί μόνον η Αθήνα, αλλά όλη η Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, με την Ισπανία έτοιμη να αλλάξει κυβέρνηση και να αναβαθμίσει τις απαιτήσεις της.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL