Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Η Ισπανία βάζει στο τραπέζι το στρατηγικό δίλημμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ισπανία βάζει στο τραπέζι το στρατηγικό δίλημμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Στάση αναμονής κρατά το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με το "Μακεδονικό" έως ότου η κυβέρνηση παρουσιάσει την τελική συμφωνία. Το ζήτημα τέθηκε στις χθεσινές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας, εν όψει της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής.

Στο τραπέζι έπεσαν και οι “θετικές εξελίξεις” στην Ισπανία, με τη Φ. Γεννηματά να χαιρετίζει την πρωθυπουργοποίηση του Σοσιαλιστή Σάντσεθ, επιθυμώντας να την αντιμετωπίσει ως έναν θετικό οιωνό, που θα μπορούσε να προσδώσει λίγη από τη νικητήρια αίγλη του στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η εξέλιξη επαναφέρει τα στρατηγικά ζητήματα που αποφεύγουν να απαντήσουν η Φ. Γεννηματά και ο φορέας: των σχέσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη Ν.Δ. και των μετεκλογικών συνεργασιών. Η Φ. Γεννηματά, συνεχίζοντας να αγνοεί συνειδητά τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, σχολίασε στο Twitter: “Πέδρο, θερμά συγχαρητήρια. Η επιτυχία σου έφερε ξανά την ελπίδα στην Ισπανία καιστην Ευρώπη και αισιοδοξία σε όλους μας”.

Το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων έβαλε ξανά ο Γ. Ραγκούσης, επισημαίνοντας τα... διδάγματα που εγείρει για την εγχώρια Σοσιαλδημοκρατία η πλήρης αποστασιοποίηση του PSOE από τη Δεξιά: “Ορίστε λοιπόν πού οδηγεί η... άλλη στρατηγική. Η στρατηγική που αφετηρία της έχει το όχι στη Δεξιά, το όχι σε ευτράπελα μέτωπα λογικής. Για να φτάσει εδώ ο Σάντσεθ, ξεκίνησε με ένα απόλυτο όχι σε συγκυβέρνηση με τη -διεφθαρμένη όπως αποδείχτηκε- ισπανική Δεξιά και μάλιστα παραιτήθηκε και από βουλευτής”.

Συστάσεις σιωπής

Ως προς το ονοματολογικό, η Φ. Γεννηματά παρέπεμψε στην ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Π.Σ. (σύνθετη ονομασία, erga omnes και αλλαγή συντάγματος, με εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό, με δεσμευτικά βήματα για όλες τις πλευρές), αναφέροντας: “Ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση”. Παράλληλα, εμμέσως παρότρυνε τα συνεργαζόμενα κόμματα και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην εκφράζουν προσωπικές θέσεις επί του θέματος ώσπου να υπάρξει κατάληξη. Οι “συστάσεις” Γεννηματά αφορούν προφανώς το Ποτάμι και τη ΔΗΜ.ΑΡ., που με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν ζητήσει πρωτίστως από την ηγεσία του φορέα (αλλά και από τη Ν.Δ.) να μην αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία για επίλυση ενός σημαντικού εθνικού ζητήματος δεκαετιών. Ουσιαστικά, έχουν ζητήσει να μην υπάρξει υποχώρησή της από την αρχική θετική διάθεση για στήριξη μιας συμφωνίας που θα πληρεί την ουσία των όρων της ομόφωνης απόφασης του Π.Σ. Η ανησυχία των δύο προέδρων εδράζεται σε υπαρκτή βάση, δεδομένου ότι ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ, όπως οι βουλευτές Β. Ελλάδας της ΔΗ.ΣΥ. αλλά και ορισμένα στελέχη με επιρροή, κινούνται σταθερά απέναντι σε λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”.

Οι συνεδριάσεις ασχολήθηκαν και με το ζήτημα της λειτουργίας του κόμματος στον απόηχο των έντονων εσωτερικών αντιπαραθέσεων που είχε προκαλέσει η απόφαση της Φ. Γεννηματά να αλλάξει τη στρατηγική του φορέα με τη γραμμή “εκλογές τώρα” χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ των εταίρων του εγχειρήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL