Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
"Ποτέ και καμία" παρέμβαση δεν έγινε στη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ποτέ και καμία" παρέμβαση δεν έγινε στη Δικαιοσύνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

"Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την παρούσα κυβέρνηση δεν έγινε καμία και ποτέ" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Μάλιστα ο υπουργός υπενθύμισε 14 παρεμβάσεις που έγιναν από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είτε με νομοθετικές πρωτοβουλίες είτε με παρέμβαση στην κρίση των δικαστών.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. υποστήριξαν ότι η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση αποτελεί... παρέμβαση. "Ο δικός μας πολιτικός ηγήτωρ θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο όταν αυτή αντικρούει στις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και δεν του κάνει τα κέφια" ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. "Όταν ο Γιάννης Στουρνάρας από του βήματος της Βουλής είχε μιλήσει για απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε κηρύξει ορισμένες διατάξεις νόμου αντισυνταγματικές και είχε πει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν δικαιούται να διαμορφώνει τη δημοσιονομική πολιτική, τότε είχε δίκιο; Γιατί αυτή η υποκρισία; Γιατί αυτός ο πολιτικός διπολισμός;" αναρωτήθηκε ο Στ. Κοντονής.

Προκλητικός Λοβέρδος

"Κατά τις πράξεις σας στον τομέα της Δικαιοσύνης είστε ακροδεξιοί. Είστε απολύτως κόμμα της Άκρας Δεξιάς", με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τη διάκριση των λειτουργιών, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος.

"Αυτό είναι τριπλή υποκρισία" απάντησε ο Στ. Κοντονής, υπογραμμίζοντας ότι το σύνταγμα ορίζει πως η κυβέρνηση ορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η υποκρισία συνίσταται στο ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξαν το σύνταγμα όσον αφορά τον ορισμό, δεν τηρούσαν την αρχαιότητα ως μοναδικό κριτήριο και επέλεξαν ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον 21ο στην επετηρίδα. "Ήρθατε με φθηνά επιχειρήματα να κάνετε φθηνή αντιπολίτευση" τόνισε.

"Η κριτική ενισχύει τη Δικαιοσύνη"

Όσον αφορά την κριτική των δικαστικών αποφάσεων, ο υπουργός επεσήμανε ότι "η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις ενισχύει το κύρος της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη έχει ανάγκη την κριτική, δεν έχει ανάγκη την αφωνία, ούτε μπορεί να επιβληθεί". Ακόμη ο Στ. Κοντονής υπενθύμισε ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ δεν κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις - αντίθετα οι δικαστές του ΣτΕ με ανακοίνωσή τους τον κατηγόρησαν ότι επιχειρούσε να τους επηρεάσει.

Στο μισό οι εκκρεμείς υποθέσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το 2015 στα διοικητικά πρωτοδικεία υπήρχαν 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης έπεσαν κάτω από τις 150.000 υποθέσεις. Σημείωσε ότι ολοκληρώνονται τρεις διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για προσλήψεις και υποστήριξε την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που "ήταν μία νομοθετική πρόβλεψη του 1981, η οποία δεν υλοποιήθηκε, παρά το ότι αναγνώριζαν όλοι ότι ήταν αναγκαίο να γίνει, εξαιτίας πιέσεων και πελατειακών συναλλαγών που γίνονταν εκείνα τα χρόνια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL