Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Στην Ισπανία άργησαν αλλά πλήρωσαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Ισπανία άργησαν αλλά πλήρωσαν

Του Πέτρου Κατσάκου

Τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από τη Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ” υποστήριξε ο πρώην υπεύθυνος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός καταθέτοντας στη δίκη για τη σύμβαση «8002» μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ. Πρόκειται για το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που σύμφωνα με την κατηγορία πήρε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, και για τα οποία ισχυρίζεται ότι ναι μεν τα πήρε από τη Siemens, αλλά τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος. Χορηγία της Siemens στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ή μίζα; Στο συγκεκριμένο ερώτημα η ελληνική Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει απαντήσει και αναπόφευκτοι είναι πλέον οι συνειρμοί και οι συγκρίσεις με τις δικαστικές περιπέτειες της ισπανικής Δεξιάς που το 1999 επίσης άνοιγε τη φάμπρικα των παράνομων δωροληψιών.

Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από τη Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο” είχε καταθέσει προ μηνών ο Σπύρος Αυγερινός περιγράφοντας παράλληλα πως οι δεσμίδες κουπονιών ήταν μία συνήθης πρακτική για να μπαίνουν χρήματα ακόμη και αγνώστου προελεύσεως στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Σχεδόν δύο δεκαετίες έχουν περάσει από την εξαργύρωση των κουπονιών του Θ. Τσουκάτου και ακόμη δεν έχουμε μάθει αν τα μάρκα της Siemens ήταν ένα φιλικό δώρο ή αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών της τότε κυβέρνησης στον γερμανικό κολοσσό. Σχεδόν δύο δεκαετίες έχουν περάσει από τις κυριολεκτικά “χρυσές εποχές” του εκσυγχρονισμού και ακόμη το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταλήξει στις μεθόδους και τις πρακτικές που θα εξασφαλίζουν τη διαφανή χρηματοδότηση κομμάτων -πολλά εκ των οποίων παρά τις παχυλές χορηγίες και τον υπέρμετρο τραπεζικό δανεισμό- έχουν προ πολλού χρεοκοπήσει.

Σχεδόν είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το μεγάλο φαγοπότι που ξεκίνησε στα παρασκήνια του περίφημου εκσυγχρονισμού της χώρας και εκτροχιάστηκε μέσα στην εθνική παραζάλη του 2004. Τότε που τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και οι απαραίτητοι μεσάζοντες κερδοσκόπησαν εις βάρος του τόπου και των πολιτών παραμένοντας μέχρι σήμερα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- στο απυρόβλητο του Νόμου. Στην Ισπανία μπορεί να τους πήρε 20 χρόνια αλλά τελικά οι ευθύνες αποδόθηκαν όσο ψηλά και αν βρίσκονταν οι ένοχοι. Εδώ;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL