Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Αναγκαία η συγκρότηση προοδευτικού πόλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαία η συγκρότηση προοδευτικού πόλου

Θεσσαλονίκη: Την ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών όλων των προοδευτικών δυνάμεων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου, που δεν θα επιτρέψει να επικρατήσουν οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, επισήμαναν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ και αναπληρωτής ΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης και ο τέως βουλευτής Χάρης Τσιόκας, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ).

«Το πεδίο συγκρότησης προοδευτικών προγραμματικών συγκλίσεων είναι παρόν και εμπλουτίζεται συνεχώς» επισήμανε ο Νίκος Βούτσης. Μίλησε για τις σχετικές «διεργασίες, ανατροπές και προοδευτικές εναλλακτικές που γονιμοποιούνται στην Ευρώπη, την Ε.Ε. και ειδικότερα στον Νότο». Αναφέρθηκε στην ουσιαστική συζήτηση που «μπορεί να εξελιχθεί πάνω στο ολιστικό πρόγραμμα που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως και για συγκλίσεις που έχουν να κάνουν «με τη διασαφήνιση των θέσεων και την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης για την επίλυση του εκκρεμούντος θέματος με τη γείτονα FYROM». Μίλησε για την από κοινού υπερψήφιση στη Βουλή σειράς προοδευτικών νομοθετημάτων και για συγκλίσεις που μπορούν να επιτευχθούν «στα ζητήματα που τίθενται για μια αναγκαία ριζοσπαστική συνταγματική μεταρρύθμιση», αλλά και για «τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές που βρίσκονται στον πυρήνα της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο χρειάζεται ένας προοδευτικός κοινωνικός και πολιτικός πόλος ο οποίος θα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους, τις δημοκρατικές τομές και θα συμπαρατάσσεται στην απόκρουση των σχεδίων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εκφραστών της» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, οι αναφερόμενες στη Σοσιαλδημοκρατία, εάν θέλουν να δικαιώνουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως προοδευτικές και κεντροαριστερές πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις, να τις αναζητήσουν με την Αριστερά και να κλείσουν το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις δυνάμεις που την εκπροσωπούν στη χώρα μας».

Ο Χάρης Τσιόκας υποστήριξε πως πρέπει «από τη φάση του ξεπερασμένου και άγονου δικομματισμού να περάσουμε στη νέα εποχή του γόνιμου και αντιπροσωπευτικού στα κοινωνικά ζητούμενα διπολισμού» και πως «στόχος είναι να αντικατασταθούν οι παρά φύση συμμαχίες ‘αξιωματούχων της εξουσίας’ για τη συντήρηση του διχαστικού νεοφιλελευθερισμού, από τον ανταγωνισμό, την άμιλλα και τη σύνθεση των δυνάμεων και των κινήσεων της πληθυντικής Αριστεράς (σοσιαλιστών, ριζοσπαστών, κομμουνιστών, οικολόγων και προοδευτικών πολιτών) για τα περιεχόμενα ενός νέου σύγχρονου προοδευτικού προγραμματικού πόλου».

Την εκδήλωση προλόγισε ως εκπρόσωπος της ΕΚΙΕΑ στη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Ζορκάδης, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Δουίτση, την επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης Ρία Καλφακάκου, τον Κώστα Μαμέλη, τον εκπρόσωπο του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών Αντώνη Μιχαλάκη. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Χρήστος Αντωνίου, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας Γιώργος Χαλβατζόγλου, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας, προσωπικότητες που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL