Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Από Ποτάμι και ΔΗΜ.ΑΡ. για το "Μακεδονικό" / Μηνύματα προς Μητσοτάκη και... ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από Ποτάμι και ΔΗΜ.ΑΡ. για το "Μακεδονικό" / Μηνύματα προς Μητσοτάκη και... ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Εν μέσω των εξελίξεων των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις για το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ, που ενδεχομένως να δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος έσπευσαν να δηλώσουν σαφώς υπέρ της επίλυσης του ζητήματος.

Με τη στάση τους και δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, το Ποτάμι και η ΔΗΜ.ΑΡ. στέλνουν μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του επ’ αυτού του σημαντικού εθνικού θέματος, μήνυμα που απευθύνεται βέβαια και στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και προς την ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. και στελέχη του ΠΑΣΟΚ με επιρροή και στη βάση παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα στηρίξουν μια λύση στο “Μακεδονικό”, ακόμα κι αν η συμφωνία πληροί όλους τους όρους που έχει αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η στάση τους αυτή που σχετίζεται και με μια προσπάθεια διατήρησης των σχέσεων με το λεγόμενο “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”, επηρεάζει και την ηγεσία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που από την αρχή τηρεί ξεκάθαρη στάση για το ονοματολογικό, υπογράμμισε (ρ/σ Θέμα) ότι ο ίδιος “δεν επενδύει στην αναστάτωση και στην αναβολή”. “Πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα γιατί αλλιώς θα υπάρξει κενό που θα έρθει να καλύψει η Τουρκία”, είπε, σημειώνοντας με νόημα: “Αυτοί λοιπόν που πολεμούν την οποιαδήποτε λύση ουσιαστικά εξυπηρετούν τον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια”. Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι η συμφωνία "θα πρέπει να έρθει με εγγύηση της Ε.Ε. και 'σφραγίδα' του ΝΑΤΟ, που δεν θα μπορεί να αλλάξει", για να υπογραμμίσει ότι “αν η πρόταση που έρθει είναι 'σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αναθεώρηση', τότε 'πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα'". Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Στ. Θεοδωράκης, που είναι επίσης μέλος του Π.Σ. του φορέα, είπε πως "πρέπει να συμβάλουμε σε μία λύση", για να συμπληρώσει: "Δεν νομίζω ότι στα εθνικά θέματα θα πρυτανεύσει μια μικροκομματική λογική, αλλά το εθνικό συμφέρον".

Εξίσου κατηγορηματικός εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και μέλος του Π.Σ. "Είμαι υπέρ της λύσης και όχι ενός νέου αδιεξόδου και όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν στη βάση των νέων δεδομένων", δήλωσε (ρ/σ Πρακτορείο Fm) ο Θ. Θεοχαρόπουλος, καλώντας όλους να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. "Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι πολιτικοί πρέπει να τοποθετηθούν χωρίς ασάφειες", πρόσθεσε. Άσκησε κριτική στη στάση του Π. Καμμένου και κατηγόρησε ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη “που στο 'Μακεδονικό' πήγε πίσω από τα συλλαλητήρια, πίσω από μια στάση η οποία δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες στη χώρα μας, δηλαδή το να χαϊδεύουμε αυτιά και σε κρίσιμα εθνικά θέματα να μην μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL