Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η πρόταση της Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027 / 19,2 δισ. στην Ελλάδα από τα Ταμεία Συνοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρόταση της Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027 / 19,2 δισ. στην Ελλάδα από τα Ταμεία Συνοχής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Σε πλεονεκτική θέση απέναντι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έρχεται η Ελλάδα (και γενικά ο ευρωπαϊκός Νότος) σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2021-2027. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν χθες για την Πολιτική Συνοχής στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., η Ελλάδα θα έχει λαμβάνειν 19,239 δισ. (με τιμές 2018).

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και το δυσβάσταχτο βάρος που κλήθηκε να σηκώσει η Ελλάδα στο προσφυγικό έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να συνεχίσει και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να λαμβάνει ανάλογη στήριξη, παρά το κενό που θα αφήσει το Brexit αλλά και το γεγονός ότι τα Ταμεία Συνοχής της επόμενης δεκαετίας θα είναι μειωμένα περί τα 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (συνολικά 373 δισ.).

Αυτό, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής ανά χώρα, σηματοδοτεί μια μεταφορά κονδυλίων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία κ.λπ.) προς τις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία). Η μείωση των κονδυλίων προς την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία και τη Λιθουανία υπολογίζεται στο 24% και προς την Πολωνία στο 23%, ενώ η αύξηση προς την Ελλάδα στο 8%, την Ιταλία 6,4% και την Ισπανία 4%. Συνολικά εκτιμάται ότι από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αφαιρούνται σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020 περίπου 30 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κάταϊνεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στο Στρασβούργο, η μέθοδος κατανομής των κονδυλίων έχει διαφοροποιηθεί «ελαφρά», προκειμένου να αντικατοπτρίζει «καλύτερα» την πραγματικότητα, θέτοντας ως κριτήρια το ΑΕΠ, το ποσοστό ανεργίας (ιδίως των νέων), την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Για πολλούς, η εν λόγω μετατόπιση κονδυλίων ερμηνεύεται ως «τιμωρία» απέναντι στις χώρες του Βίζεγκραντ για τη μη συνεργασία τους στο προσφυγικό.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις εν λόγω ανησυχίες η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε. σημειώσαν «εντυπωσιακή» οικονομική πρόοδο και το αποτέλεσμα είναι να έχουν ανάγκη «μικρότερης στήριξης». Σχετικά με το κριτήριο του μεταναστευτικού, σημείωσε ότι οι περιφέρειες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφυγών είναι λογικό να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή προτείνει η νέα πολιτική συνοχής στο εξής να επικεντρώνει τους πόρους της σε μια «εξυπνότερη» Ευρώπη, μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια πιο «πράσινη» Ευρώπη, μια πιο «διασυνδεδεμένη» Ευρώπη, μια πιο «κοινωνική» Ευρώπη, η οποία υλοποιεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, και μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, η οποία υποστηρίζει τις αναπτυξιακές στρατηγικές υπό τοπική καθοδήγηση και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη σε όλη την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL