Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Εννιά χρόνια χωρίς τον μεγάλο οραματιστή και κορυφαίο πολιτικό Μιχάλη Παπαγιαννάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εννιά χρόνια χωρίς τον μεγάλο οραματιστή και κορυφαίο πολιτικό Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Ο Μ. Παπαγιαννάκης οραματιζόταν την Αριστερά να παίζει ηγετικό ρόλο να μην περιορίζεται στην καταγγελία αλλά να αποτελεί δυνατή φωνή διαμαρτυρίας με προγραμματικές προτάσεις και σχέδιο και αφιέρωσε όλη του την ζωή από τα χρόνια της ΕΔΑ σε αυτή την ιστορική επανίδρυση της ελληνικής αριστεράς που δυστυχώς δεν πρόλαβε να τη δει να εκπληρώνεται.

«Η πραγματική ζωή δεν θέλει θεωρίες, θέλει απαντήσεις. Λέω ένα πράγμα και σκέφτομαι αμέσως, μπορεί να εφαρμοστεί εάν είμαι στην εξουσία; Αν ναι, αυτό είναι η δύναμη της εξουσίας» έλεγε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Στα ΑΣΚΙ κληροδότησε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης τα αρχεία του από τα χρόνια της Ευρωβουλής, περί τα 8.000 τεκμήρια, που διατίθενται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν ηγετικός στέλεχος της ΕΑΡ και μετά του Συνασπισμού, πάλεψε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για μια σύγχρονη φυσιογνωμία της Αριστεράς.  Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη.

Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της.

Εντάχθηκε στον Συνασπισμό, έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του. Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής στη Β Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του.

Δ. Παπαδημούλης: Κορυφαίος της ελληνικής Αριστεράς με σπουδαία ευρωπαϊκή παρουσία

«Σαν σήμερα, πριν από 9 χρόνια, χάσαμε πρόωρα τον Μιχ. Παπαγιαννάκη. Από τους κορυφαίους της ελληνικής αριστεράς, με σπουδαία ευρωπαϊκή παρουσία. Μας άφησε ισχυρή παρακαταθήκη: Αριστερός ευρωπαϊσμός, εμμονή στο επιχείρημα, απόλυτη άρνηση της βίας και αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών» σημειώνει σε μήνυμα του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς της ελληνικής Αριστεράς.

https://twitter.com/papadimoulis/status/1000294068931481601?ref_src=twsrc^tfw

Κ. Ζαχαριάδης: Κορυφαίος πολιτικός, σεμνός άνθρωπος άνοιξε νέους δρόμους για το κόμμα μας και την Αριστερά

«Σαν σήμερα το 2009 έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Κορυφαίος πολιτικός, σεμνός άνθρωπος. Άνοιξε νέους δρόμους για το τότε κόμμα μας, τον Συνασπισμό, σε καιρούς δύσκολους και ανηφορικούς για την αριστερά και ιδίως για την αριστερά που σηματοδοτούσε ο Μιχάλης. Μίλησε καθαρά για την Ευρώπη, την οικολογία, την παγκοσμιοποίηση, τα εθνικά θέματα, την μη βία, τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ελλάδας στην νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τον θυμόμαστε, τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε γι αυτή την μεγάλη του πολιτική παρακαταθήκη αλλά και για όλα όσα μας έδειξε με το ήθος του, την διαδρομή του και την στάση του στα συλλογικά δρώμενα του χώρου αλλά και της χώρας μας.‬» υπογραμμίζει ο Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο πολιτικός των μεγάλων οριζόντων
 

Έξι χρόνια χωρίς τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη: Ταυτισμένος με την Αριστερά

Μιχάλης Παπαγιαννάκης: «Απρόβλεπτος στις ειδικές προτάσεις, προβλέψιμος στις γενικές αρχές»

Ο αιρετικός και υπεύθυνος Παπαγιαννάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL