Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Θεσσαλονίκη / Το φίδι βγήκε από το "αυγό", ρίχνει το δηλητήριο του φασισμού...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Το φίδι βγήκε από το "αυγό", ρίχνει το δηλητήριο του φασισμού...

Δασκάλα σε σχολείο της Πολίχνης, δηλαδή στο δυτικό τόξο της Θεσσαλονίκης, μου έλεγε πριν λίγο καιρό ότι τρομάζει με την επιρροή που έχει η Χρυσή Αυγή στα νέα παιδιά. Μαθητής της, μόλις 11 χρονών, της είπε μια μέρα: «Κυρία, δύναμη έ!!! Χρυσή Αυγή, δύναμη!!!!» και έμεινε άφωνη. Ένα έξυπνο και πολύ κοινωνικό παιδί ήδη ήταν πεισμένο ότι είναι ψέμα πως οι Εβραίοι εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, είναι ψέμα ότι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρχαν νεκροί. «Όλα είναι ψέματα, κυρία, ψέματα» της απαντούσε όταν προσπάθησε να του μιλήσει για τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Ο ξυλοδαρμός του Γιάννη Μπουτάρη από φασιστοειδή στοιχεία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το «αυγό του φιδιού» έχει εκκολαφθεί και ότι πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε το «φίδι», που διαρκώς μεγαλώνει. Το φίδι που δυστυχώς δεν το τρέφουν μόνο οι Χρυσαυγίτες και άλλες ακραίες δήθεν πατριωτικές οργανώσεις αλλά και άλλοι που δεν βλέπουν σε τέτοιου είδους περιστατικά την έξαρση της ακροδεξιάς βίας και αρχίζουν τα «ναι μεν, αλλά» ή άστοχους και άσχετους συμψηφισμούς, με στόχο να μη χάσουν ψηφαλάκια από ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει παραδοθεί σε μια επικίνδυνη εθνικιστική αντίληψη.

Κάποιοι χαϊδεύουν τα Γκοτζαμανάκια

Τα σύγχρονα «Γκοτζαμανάκια», εκτελεστικά όργανα προφανώς μεγαλύτερων «εγκεφάλων», που κλωτσούσαν τον δήμαρχο της πόλης ακόμη και όταν έπεσε στο οδόστρωμα, δεν έχουν κανένα λόγο να ντρέπονται όταν στα λεγόμενα σόσιαλ μίντια πλήθος χρηστών τα επευφημούν, ενώ ακόμη και στελέχη της Ν.Δ., δήμαρχοι και ΟΝΝΕΔάρχες, ανακοινώνουν δημόσια «καλά του έκαναν του Μπουτάρη», «τα ήθελε και τα έπαθε...». Και αυτό διότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τολμά να είναι υπέρ της λύσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να το λέει δημόσια, τολμάει να διατυπώνει ανοιχτά την άποψή του κατά των εθνικιστικών συλλαλητηρίων και να χαρακτηρίζει «ανιστόρητο» το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», στηρίζει το Τhessaloniki Pride, τα βάζει με την πολιτικολογούσα Εκκλησία κ.ο.κ. Δυστυχώς, τα σύγχρονα «Γκοτζαμανάκια», που είναι οργανωμένα είτε στη Χ.Α. είτε σε άλλους συλλόγους που ενώ φέρουν τίτλους «πολιτιστικός», «ποντιακός», «μακεδονικός», «αθλητικός», «λαογραφικός», έχουν μετατραπεί σε φυτώριο φασιστοειδών, δεν είναι λίγα πια. Ανήκουν σε ομάδες κρούσης και δεν είναι τυχαίο ότι κάπου δέκα άτομα που εμφανίζονται στα ντοκουμέντα του προπηλακισμού του Γιάννη Μπουτάρη εμφανίζονται και σε φωτογραφίες και βίντεο από επεισόδια στο Thessaloniki Pride, όπου ακροδεξιές ομάδες καταφέρονταν κατά των «ανώμαλων» που τολμούν να βγαίνουν στον δρόμο και να μιλάνε για υπερηφάνεια, αλλά και στο περιβόητο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το «Μακεδονικό», που μια ομάδα ακροδεξιών έκαψε το νεοκλασικό κτήριο που ήταν υπό κατάληψη από την ομάδα «Libertatia». Σοβαρό ρόλο στον εκφασισμό ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, στη Θεσσαλονίκη, παίζουν -πέρα από τα σόσιαλ μίντια- διάφορα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ραδιόφωνα (αθλητικά και ενημερωτικά) και τηλεοπτικά κανάλια, που βρίθουν εθνικιστικών και ρατσιστικών σχολίων, δίνουν καθημερινό βήμα σε διάφορους εθνικοπαράφρονες ή εξυπηρετούν πολιτικές βλέψεις των ιδιοκτητών τους.

Αντιφασιστικό μέτωπο τώρα

Την ανάγκη «αντιφασιστικής συσπείρωσης όλου του δημοκρατικού τόξου» τονίζει ο Αδάμ Δράγας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, που έζησε στο πετσί του το τι σημαίνει φασισμός. Μην κρύβοντας την ανησυχία του από την έξαρση της ακροδεξιάς βίας, τονίζει ότι «για τον Σύνδεσμό μας οι τραμπουκισμοί σε βάρος του Μπουτάρη, του κάθε Μπουτάρη, ήταν περίπου αναμενόμενοι. Εδώ και καιρό οφείλαμε να είχαμε λάβει τα μηνύματα, διότι ανοιχτά και εντελώς δημόσια ακούγαμε διχαστικούς λόγους που 'έδειχναν' προς διάφορες ομάδες ότι εκεί είναι ο εχθρός». «Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει έλλειμμα σοβαρής ενημέρωσης των πολιτών για τα λεγόμενα εθνικά θέματα και όχι μόνο. Εκείνο που είναι άμεσο και δεν επιδέχεται καμίας αναβολή είναι να προχωρήσουμε σε μία αντιφασιστική συσπείρωση που θα μας ενώνει σε έναν και μοναδικό στόχος Ποτέ Φασισμός», τονίζει

«Υπάρχει μια υποκρισία από τη μεριά της δεξιάς παράταξης και σε εθνικό και σε δημοτικό επίπεδο. Αποφεύγουν να κατονομάσουν τους δράστες ως φασίστες και χρυσαυγίτες, γιατί νιώθουν δεσμούς αίματος με κάποιους ακροδεξιούς και προσβλέπουν σε αυτούς ως εν δυνάμει εκλογική πελατεία», τονίζει η Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της 'Ανοιχτής Πόλης', που επίσης έζησε στο πετσί της τον φασισμό. «Εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, που ξέρουμε να λύνουμε δημοκρατικά τις διαφορές μας, δεν θα επιτρέψουμε η πόλη μας να ξαναγυρίσει στις εποχές του παρακράτους και της Καρφίτσας. Ακούγοντας τον υπόδικο Ζορρό να καταφέρεται εναντίον του κ. Μπουτάρη την ώρα της επίθεσης, η δημοκρατική Θεσσαλονίκη συσπειρώνεται για να μην ξαναγυρίσει η πόλη στις εποχές που κυριαρχούσε το τρίδυμο της εθνικοφροσύνης, της θρησκοληψίας και της ανομίας», προσθέτει.

«Η έκδηλα εγκληματική και φασιστική επίθεση από οργανωμένη ομάδα φανατισμένων εθνικιστών, φασιστών και χρυσαυγιτών κατά του Γιάννη Μπουτάρη πρέπει να αναζωπυρώσει και να κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά όλου του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, για την αποτελεσματική αναχαίτιση και εξάρθρωση όλων των φασιστικών θυλάκων στην πόλη, που ενεργούν ολοφάνερα για την ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών, και για την εξαφάνιση κάθε φασιστικής εκδήλωσης μίσους προς τη δημοκρατία, την άλλη άποψη, τα κοινωνικά κινήματα, τους μετανάστες» τονίζει ο δικηγόρος Σπύρος Σακκέτας, που επίσης έζησε στο πετσί του τον φασισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL